Trastorns alimentaris i Covid-19 (I)

L’ansietat, l’apatia o la irritabilitat es poden intensificar

Trastorns alimentaris i Covid-19 (I)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 30 de novembre se celebra el Dia mundial de la lluita contra els trastorns del comportament alimentari (TCA). Es tracta de “trastorns mentals caracteritzats per un comportament patològic davant la ingesta alimentària i una obsessió pel control del pes”.

La simptomatologia present en totes les variants del TCA es pot veure més afectada encara en aquests temps, ja que hi ha un canvi evident en les rutines i en l’estabilitat que aquestes proporcionen. D’altra banda, amb la interacció familiar constant pel teletreball o canvis d’horaris, també es poden patir les conseqüències d’una situació poc natural i pot sorgir major desconfiança amb relació als aliments que es preparen a casa, o majors nivells d’ansietat i irritabilitat.

És probable que anímicament pugui aparèixer alguna desestabilització al llarg d’aquests dies en l’àmbit emocional: que s’intensifiquin emocions ja presents associades al TCA, com ansietat, irritabilitat, apatia, estat d’ànim baix i preocupacions excessives, que s’afegeixen a inquietuds entorn de la Covid-19 que la població general també pateix. Això pot donar-se en forma de pensaments obsessius i intrusius amb relació al pànic a pujar de pes i por al menjar. La incertesa i la sensació de pèrdua de control són situacions que ens afecten a tots, especialment el pacient amb trastorn alimentari, en què la necessitat patològica de control és l’eix de la seva vida.

En l’àmbit dietètic i nutricional podem observar que el confinament ha servit per:

PUNTS POSITIUS

-Tenir temps per a nosaltres.

-Tornar a menjar en família.

-Tornar a cuinar, inclús atrevir-nos a cuinar plats nous.

-Avançar els horaris dels àpats.

-Posar a la pràctica la cuina d’aprofitament.

PUNTS NEGATIUS

-Ens hem engreixat i hem perdut massa muscular en la majoria dels casos.

-Hem tornat a agafar mals hàbits com ara picar o beure més. En aquest sentit també hem pogut notar un increment dels trastorns alimentaris i de tots els trastorns mentals com ara addiccions...

La Fundació Institut Trastorns Alimentaris (FITA) alerta que han augmentat els casos de trastorns de conducta alimentària durant el confinament, així com un repunt de casos que havien estat tractats i que han tornat a prendre força entre pacients ja recuperats. Des que va començar el confinament a Catalunya, la fundació ha rebut 40 noves demandes d’ajuda i orientació a través de mail, telèfon o aplicació mòbil, mentre que prèviament al confinament en rebien “una o dues al mes”.

“Les sensacions d’incertesa, estrès, por, tristesa, solitud o desesperança pel futur” que s’han derivat de la Covid-19, en el cas de les persones que pateixen un TCA, aquest mal­estar es tradueix en pensaments obsessius amb el menjar i crítiques contínues al cos, però també en canvis d’humor, inconformisme i angoixa amb el nucli familiar.

Segons la directora de FITA, Raquel Linares, el confinament hauria ajudat a la detecció precoç d’aquestes malalties mentals ja que molts joves haurien expressat el seu malestar i angoixa a casa i l’haurien fet visible a l’entorn familiar. Segons Linares, han augmentat les demandes d’orientació psicològica per part de familiars, que han identificat en les seves filles o fills certs senyals d’alerta, com per exemple una tendència obsessiva amb l’esport o de restricció durant els àpats. La situació és encara més crítica en el cas dels nens i adolescents, que són els que han vist més modificada la seva rutina habitual i han perdut de cop el seu grup d’iguals, i els seus espais de relació i de diferenciació de l’entorn familiar. Els trastorns alimentaris afecten un de cada 20 adolescents a Catalunya, que suposa l’existència d’1,5 casos a cada aula de secundària, aproximadament, mentre que tres més estarien en risc de patir-ne.

*Katia Durich

Dietista i nutricionista

Núm. col·legiada 0706

tracking