Nevades insòlites aquest inici de tardor?

Ja hi ha hagut quatre episodis de neu aquesta tardor

Nevades insòlites aquest inici de tardor?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquesta tardor sembla que el blanc vol apoderar-se de les nostres muntanyes, amagant els ocres dels boscos caducifolis i privant-nos de gaudir d’aquest efímer paisatge de tardor.

Des de l’inici de l’estació, quatre han estat ja els episodis que han deixat nevades importants per a l’època en què ens trobem. En aquest sentit, durant nou dies es van registrar temperatures negatives. La baixada de temperatures per sota de la mitjana climàtica per al període de referència 2009-2019 (ja disposem de deu anys de dades de les estacions d’alta muntanya) ha donat pas a gruixos de neu de fins a 34 centímetres el 26 de setembre. El canvi de mes va continuar amb la mateixa tònica, acumulant gruixos de neu de 17 centímetres el 3 d’octubre i fins a 25 centímetres el 12 del mateix mes a l’estació de Sorteny (situada a 2.290 metres d’altitud).

La configuració que afavoreix aquest tipus de situació meteorològica té lloc habitualment els mesos centrals de l’hivern, entre novembre i març, i de forma menys freqüent ens pot afectar a l’inici de la tardor. Es tracta d’un tipus de temps en què el descens de la temperatura i les precipitacions en forma de neu es deuen al flux d’oest a nord-oest que permet l’arribada de masses d’aire amb origen Atlàntic, més fredes i humides.

Les zones que es veuen més afectades per aquestes situacions són les de la meitat nord del país, on la cota de neu pot arribar fins al fons de la vall si la intrusió d’aire fred és molt marcada.

Però el que realment ha estat anòmal durant aquest inici de tardor ha estat la freqüència amb què aquest escenari s’ha repetit durant aquestes darreres setmanes, transportant-nos a un paisatge hivernal que probablement ens acompanyi durant la resta de l’estació.

tracking