x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Medi ambient

La PCR i la defensa de la biodiversitat

La PCR és possible gràcies a la proteïna de la polimerasa
Font termal de Grand Prismatic Spring a Yellowstone, als Estats Units.

La PCR i la defensa de la biodiversitat

Font termal de Grand Prismatic Spring a Yellowstone, als Estats Units.

Actualitzada 05/10/2020 a les 18:38
    Manel Niell Ot Pasques
Recentment, s’ha utilitzat el concepte de PCR i en aquest article explicarem en què consisteix. Curiosament, sense la conservació de la biodiversitat aquesta no es podria entendre.

Però, què té a veure aquesta prova amb la defensa de la biodiversitat? La PCR és una prova molecular en la qual s’augmenten de forma dràstica el nombre de còpies d’un fragment d’ADN. Aquest darrer està format pels gens propis d’un individu. Les molècules d’ADN tenen dues cadenes en espiral i són de dimensions reduïdes. Per tal d’identificar un organisme en concret, com ara el virus SARS-CoV-2, la detecció és més fàcil com més còpies del seu material genètic tenim, i per tant, aquesta és la tècnica que permet aconseguir-ho.

En la PCR aquest augment del nombre de molècules d’ADN es produeix gràcies a una proteïna anomenada polimerasa, que és utilitzada per tots els éssers vius per duplicar el material genètic de les seves cèl·lules.

Durant la tècnica de la PCR se separen les cadenes d’ADN i cal una temperatura tan elevada que destrueix les polimerases estàndards, perdent estructura i funció. És en aquest punt on la biodiversitat és clau per solucionar aquest inconvenient. Fa anys es va descobrir que la solució es trobava en un bacteri termòfil, Thermus aquaticus. Durant el transcurs del temps aquest bacteri ha anat patint adaptacions a les seves proteïnes per tal de poder viure en ambients extremament calents, fent que les seves polimerases estiguin adaptades a la calor i siguin idònies per ser utilitzades en les PCR.

El fet que un bacteri de llocs inhòspits hagi servit per millorar una tècnica que ajuda a salvar la vida a milers de persones ens hauria de fer reflexionar sobre el nostre impacte en els ecosistemes. Cada cop que es destrueixen ecosistemes també desapareixen espècies que podrien tenir un ús en la millora de les nostres vides. La biodiversitat és un dels patrimonis de la humanitat i la defensa dels ecosistemes hauria de ser la porta que condueix cap a una font de recursos naturals i de beneficis que de moment ens oculten les selves, els fons oceànics, les illes perdudes o fins i tot el jardí de casa.

D’exemples com el de la polimerasa n’està ple, així com d’aplicacions, com ara que la meitat dels nostres medicaments tenen origen vegetal. Les aplicacions de la biodiversitat poden ser tan diverses que algunes encara no som capaços de descobrir-les, però que generacions futures podran emprar.

*Manel Niell
Ot Pasques

Cenma
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts