Aliments prebiòtics i probiòtics (II)

Els prebiòtics son presents al plàtan, l’all o el tomàquet

Aliments prebiòtics i probiòtics (II)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A més dels microorganismes probiòtics, hi ha una altra estratègia alimentària per aconseguir efectes beneficiosos per a la salut: la ingestió d’aliments prebiòtics.

Els prebiòtics són productes alimentaris no assimilables directament a través de l’epiteli intestinal, però que serveixen per afavorir i estimular el creixement de determinats grups de bacteris simbionts intestinals. Els que han mostrat proves clares de les seves propietats en humans han estat diversos carbohidrats, com ara la inulina, l’estaquiosa, els fructooligosacàrids, els galactooligosacàrids, la lacturosa i oligosacàrids de la llet materna. Els troben presents en aliments com ara el plàtan, els espàrrecs, l’all, el tomàquet, el porro, la carxofa, la ceba o la xicoria.

La ingestió conjunta de probiòtics i prebiòtics agrupats sota el nom de simbiòtics és recomanable en qualsevol dieta, tot i que se n’ha d’evitar una ingesta excessiva, que podria provocar certes molèsties intestinals, com ara diarrea i flatulència.

El seu ús estaria especialment indicat després d’un tractament intensiu amb antibiòtics o després d’un quadre diarreic.

Cal recordar que el desenvolupament de la microbiota intestinal sembla un factor cabdal per al desenvolupament correcte de la fisiologia i anatomia intestinal, i del sistema immunitari que protegeix contra al·lèrgies i desordres inflamatoris o autoimmunitaris en etapes posteriors del desenvolupament de l’hoste.

Sabem que el cos humà posseeix deu vegades més microbiota que cèl·lules eucariotes constitutives (dels seus propis teixits), per això els microorganismes de cada individu es consideren part del cos.

Es descriuen concentracions molt elevades de bacteris a nivell de la pell, de la cavitat oral i del tracte intestinal i urogenital.

Cal tenir presents una sèrie de recomanacions:

1) No abusar dels antibiòtics ni dels laxants.

2) Fer una dieta rica en fibra, amb cinc racions de fruites i verdures al dia.

3) Dos làctics fermentats al dia (bifidobacteris i lactobacils).

4) Potenciar el consum d’aliments fermentats: formatges, xucrut, miso i tempeh.

5) Llegums entre tres i cinc cops per setmana.

6) Incloure a la nostra dieta fruits secs i llavors.

tracking