Varietats de pa (I)

El pa es diferencia pel cereal, el pes, la forma o l’origen

Varietats de pa (I)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pa ha constituït durant segles la base de l’alimentació de la nostra civilització. És una font d’hidrats de carboni complexos, que ens proporcionen energia de llarga durada, així com de fibra (depenent de la farina d’origen) i diferents minerals i oligoelements com ara calci, ferro, seleni, potassi, fòsfor, zinc i vitamina B. N’hi ha una infinitat de varietats, diferenciades segons el tipus de cereal que s’utilitza i també per la forma, el pes o l’origen. Alguns exemples serien la baguet, el pa de xapata o el de pagès.

Repassem alguns dels pans tradicionals i uns altres que s’han popularitzat els últims anys i han passat a formar part de la nostra dieta.

Pa blanc

El pa blanc és el més conegut i el que es consumeix de manera més habitual. Està fet amb farina de blat refinada, a la qual s’ha retirat el segó i sovint també el germen. Proporciona més energia que el pa integral, conté menys greix i dura més que altres pans. La seva aportació nutricional és menor que el pa integral.

Pa integral

Està elaborat a partir de farines no refinades; és a dir, farina feta amb el gra del cereal complet, això fa que conservi totes les vitamines, els minerals i la fibra. L’índex glucèmic del pa integral no és tan alt com el del pa blanc, per la qual cosa no eleva tant el sucre a la sang i està indicat per a diabètics. És bo per prevenir el càncer de còlon, per tractar el restrenyiment i per a persones amb el colesterol elevat. Els aliments rics en fibra provoquen sensació de sacietat, fet que disminueix la sensació de gana entre hores, i els fa útils en les dietes hipocalòriques. Per assegurar-se que el pa que es compra és integral, l’expressió farina integral o farina de gra complet ha de ser la primera de la llista d’ingredients. Si només conté farina integral i no altres farines sabràs que el pa és 100% integral. Als altres pans s’hi ha afegit el segó a posteriori, i aquests pans són fàcils d’identificar a simple vista: la molla és blanca i apareixen taquetes una mica més fosques. Nutricionalment no són tan interessants com el pa integral elaborat a partir de farines no refinades.

MÉS CONEIXEMENT SOBRE UN ALIMENT COMÚ

El pa està fet amb farina barrejada amb aigua i sal que, després de pastada i fermentada per l’acció del llevat, es cou al forn amb diverses formes i mides. Hauria d’estar elaborat amb farina (idealment integral), aigua, sal i llevat o ferments. Si trobeu un pa amb una llista d’ingredients molt llarga no és una bona opció.

tracking