Investigant la biodiversitat a casa: els artròpodes

A casa es poden trobar diferents organismes, com els artròpodes, a tots aquells llocs on s’acumula pols o restes de menjar.

Investigant la biodiversitat a casa: els artròpodes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Per a aquelles persones a les quals els agrada observar la natura, el confinament a casa també pot ser una oportunitat per endinsar-se en la contemplació dels organismes de la pròpia llar. Aquest ambient és propici per a tota una sèrie d’organismes que, encara que rentem o traguem la pols constantment, estan íntimament lligats a les cases.

Alguns d’aquests són destructors dels nostres béns, d’altres ens són beneficiosos i s’encarreguen de destruir els primers, i n’hi ha alguns que s’aprofiten de nosaltres mateixos, a mig camí dels paràsits. La diversitat d’organismes dependrà del tipus de casa, del nombre d’habitacions, de soterranis, etcètera, i de la seva ubicació, prop de la natura, en zones subalpines o de clima mediterrani...

Els artròpodes (insectes, aranyes, centpeus...) són més fàcils de trobar. Pensem que en cada racó on s’acumuli pols, restes de menjar, catifes on s’amunteguen pèls, sota els mobles on mai arriba l’aspiradora i aquells racons humits d’un bany... poden ser un paradís per a dotzenes d’artròpodes.

En un estudi realitzat en 50 cases de Carolina del Nord (EUA) van recollir més de 10.000 exemplars d’artròpodes de 304 famílies i 579 espècies. A cada casa el nombre d’espècies va oscil·lar entre 32 i 211. Els grups més abundants van ser els dípters (mosques i mosquits), aranyes, escarabats o psocòpters (anomenats polls dels llibres). El 2018 l’investigador Rob Dunn va iniciar un projecte a la web iNaturalist, Never Home Alone, amb l’objectiu de catalogar aquesta biodiversitat. El més interessant és que es desconeix el cicle vital i ecològic de moltes d’aquestes espècies.

Per a nosaltres, un bon lloc per començar són els ampits interiors de les finestres. Podem trobar-hi carcasses d’insectes que hi han mort atrapats, mosquitets absolutament inofensius, provinents de plantes d’interior o que han entrat de fora. Les bombetes, per la seva situació i dificultat de netejar, també són un lloc on trobar-ne. Si a les finestres els insectes hi queden atrapats, aquí són atrets per la llum i hi queden cremats. Identificar aquestes espècies és una feina àrdua per a especialistes, però amb bones fotografies podem compartir-les a plataformes com iNaturalist o Biodiversidad virtual, on, posant-les a disposició d’experts, ens ajudaran a identificar-los.

tracking