Sedentarisme disposats al canvi?

Un canvi d'hàbits evita l'aparició de malalties

Sedentarisme disposats al canvi?

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En els nostres dies, el desenvolupament tecnològic, com el transport i els electrodomèstics, ha canviat el nostre estil de vida, fent que caminar i realitzar un esforç físic d’un altre tipus ja no siguin indispensables. Aquest estil de vida mancat d’activitat física ha portat que a la majoria de països desenvolupats apareguin noves malalties associades, en gran part, al sedentarisme, convertint-se en un dels majors problemes de salut pública amb un impacte econòmic molt important.

Ha estat àmpliament demostrat que per combatre el sedentarisme, la millor estratègia es l’activitat física juntament amb una dieta equili­brada. És a dir, aquesta estratègia es basa en un canvi d’hàbits que permetrà evitar l’aparició de malalties, alentir-ne el seu procés i/o pal·liar els símptomes i guanyar en qualitat de vida. Algunes d’aquestes malalties en què l’activitat física i l’alimentació tindran una acció important són les cardiovasculars (hipertensió i infart del miocardi), les metabòliques (obesitat, funció tiroïdal i diabetis) i les alteracions òssies i articulars (osteopo­rosi).

A més, deixant de costat la prevenció i tractament de malalties, l’activitat física jugarà un altre paper important contra el sedentarisme, retardant la pèrdua de resistència, força muscular i mobilitat que se sol produir entre les persones grans. Aquest factor és molt important, ja que evita que aquestes persones acabin sent totalment dependents, ja sigui per passejar, aixecar-se del llit o vestir-se.

Ara bé, quins tipus d’activitats es poden realitzar, tenint en compte que la majoria de gent, ja sigui per un motiu o un altre, no té temps per fer esport? Al contrari del que es pot pensar, no es necessita una quantitat de temps gaire gran perquè una persona passi de sedentària a mínimament activa. L’OMS recomana que se sumi un mínim de 30 minuts diaris d’activitat aeròbica, ja sigui caminant, pujant o baixant escales, anant en bici, etcètera. A més, també es recomana fer dues sessions d’activitats que impliqui l’enfortiment dels grans grups musculars. L’important és que la o les activitats que realitzem ens motivin, siguin graduals i s’adaptin als nostres objectius i necessitats.

Per tant, podem assegurar que l’activitat física és una manera d’intervenir en salut que costa poc de fer, es fàcil i barata. Només cal prendre consciència de les necessitats del nostre cos i estar disposats a fer el canvi.

LAIA COMA CASELLAS

Preparadora física

Especialitzada en activitat física adaptada i desordres metabòlics

tracking