Psicologia

La reprogramació de l'inconscient

Quan s'acosta un canvi s'activa la por a la incertesa

La reprogramació de l'inconscient

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que, en general, existeix la creença que tot el que fem és fruit de les nostres decisions conscients, els experiments mostren que més del 90% de les nostres conductes són inconscients, estan determinades per processos mentals que estan fora de la consciència, és a dir, del nostre control voluntari.

L’inconscient determina la nostra vida, tant en rutines diàries com en fets transcendentals en la nostra existència, com pot ser triar parella, decidir el lloc on viure, què comprem, el rendiment en els exàmens, com parlem en les entrevistes de feina, allò que pensem, etc.

L’inconscient és el nostre aliat, gràcies a ell podem fer les activitats rutinàries sense pensar, com respirar, caminar, menjar... De manera inconscient apartem la mà davant del foc, o fugim ràpidament si un cotxe es dirigeix cap a nos­altres o ens rasquem sense decidir conscientment que teníem picor. Si aquestes i altres conductes automàtiques les haguessin de passar per la consciència no podríem sobreviure.

L’inconscient no pensa ni raona, només reacciona als estímuls en funció de la seva programació. Això fa que, generalment, sigui extremament eficient, però els canvis no li agraden. Quan s’acosta un canvi l’inconscient activa la por a la incertesa, al desconegut i aquesta por ens bloqueja i sovint ens porta a la inacció. Una altra manera com boicoteja els canvis és generant conductes que allunyen de les decidides per la ment conscient.

Per exemple, una persona decideix aprimar-se i no ho aconsegueix perquè alguna programació inconscient bloqueja la decisió. Una possible programació inconscient podria ser la dita panxa plena no té pena, que quan era petita escoltava molt sovint de l’estimadíssima iaia. Sí, a més a més, la iaia li deia que era preciosa amb les galtes grassonetes mentre s’acabava els plats ben plens del menjar que li preparava, l’inconscient boicotejarà tot canvi dirigit a perdre pes. El programa és que si emplena la panxa, marxa la pena. I, a qui li agrada tenir pena? En aquest exemple un altre programa boicotejador pot ser que si elimina les galtes grassonetes traeix la iaia. Altres programes inconscients que impedeixen aprimar-se i mantenir el pes desitjat poden ser: aprimar-se és molt sacrificat, per estar prim s’ha de passar gana, no tinc força de voluntat, a mi tot m’engreixa, etc.

Com aconseguir els teus objectius

Per començar a reprogramar l’inconscient et pots respondre preguntes com: què passaria si pogués? Com seria la meva vida si fos talentós en lloc de ser un desastre? Què faria si no tingués por? Quina és la vida que vull tenir? Com seria viure aquesta vida? Les respostes que se t’acudeixen les vas imaginant i visualitzant amb tota mena de detalls.

tracking