Els aliments i la salut mental (I)

La dieta afecta la capacitat intel·lectual

Els aliments i la salut mental (I)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada vegada és més evident la relació directa entre una bona alimentació, el benestar psicològic i el desenvolupament del nostre cervell. En aquest article repassarem el paper decisiu de la dieta i la nostra capacitat mental i intel·lectual.

La falta de determinats nutrients en l’alimentació, o una alimentació deficitària, pot estar associada al desenvolupament de certes malalties mentals. El cervell és un òrgan molt gran, amb una taxa metabòlica molt elevada i un gran consum de glucosa i d’oxigen (fins al 20%). A més, la membrana neuronal és molt susceptible a l’oxidació lipídica a causa de l’alt contingut estructural en àcids grassos poli­insaturats. Aquesta oxidació origina mala vascularització i afecta els neurotransmissors i el funcionament del sistema nerviós central.

El sistema nerviós central i el cervell estan formats per bilions de cèl·lules nervioses. Una bona comunicació entre neurones és el que permet al cervell funcionar correctament, la comunicació és possible gràcies als neurotransmissors, aquest estan formats per nutrients, especialment aminoàcids, que determinen l’activitat i el creixement. Al nostre cervell l’afecta tot el que mengem o bevem, per tant és indispensable una nutrició i una hidratació adequades. Si la qualitat nutritiva dels aliments que ingerim és inadequada podrà contribuir al desenvolupament d’alguna patologia com pot ser la depressió.

La capacitat intel·lectual, però, també es veu afectada a llarg termini pel tipus de dieta que fem habitualment. La nostra facultat de reflexionar amb claredat no depèn únicament de la qualitat dels últims àpats que han estat ingerits, per això és tan important seguir una dieta equilibrada de manera habitual.

Els àcids grassos omega 3 continguts en peix blau i nous influeixen en l’estructura de la membrana de les cèl·lules nervioses i milloren el funcionament de la serotonina, un neurotransmissor. Aquests greixos són especialment importants en el període fetal, on l’estructura del sistema nerviós s’està formant.

La insuficiència de ferro té efectes negatius sobre la memòria en adults i nens, i en els més petits i els nadons crea trastorns en l’aprenentatge i l’atenció. El trobem en llegums, carn, musclos, llavors o fruita seca.

tracking