x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
Alimentació

Olis i greixos a examen (II)

Normalment degut al seu grau d’instauració no suporten bé les altes temperatures
Olis i greixos a examen (II)

Olis i greixos a examen (II)

Olis i greixos a examen (II)

Actualitzada 07/06/2019 a les 21:20
La composició de l’oli de gira-sol alt oleic s’assembla més a la de l’oli d’oliva. Aquest tipus s’obté a partir de llavors de varietats de gira-sol especials, riques en àcid oleic. L’àcid oleic és present en l’oli de gira-sol alt oleic en una proporció aproximada del 70%, similar a la de l’oli d’oliva, mentre que en l’oli de gira-sol convencional aquest àcid gras arriba a tan sols un 22,5%.
Si es comparen amb la resta d’olis de llavors (gira-sol, blat de moro o soja), els rics en àcid oleic ofereixen avantatges interessants a l’hora d’utilitzar-los a la cuina. Aquests tipus d’olis són els més adequats per cuinar, ja que resisteixen millor que els altres olis temperatures de fins a 180-200 graus.
Normalment degut al seu grau d’instauració no suporten bé les altes temperatures i l’ús que se’n recomana és en cru com, per exemple, a les amanides o per aromatitzar plats com les sopes o purés.

La llinassa és la llavor del lli
D’aquestes se n’obté un oli ric en omega 3. En dietes veganes pot suposar la principal font d’àcids grassos omega 3 per a l’organisme. Les recomanacions són d’una cullerada diària.

Oli de càrtam
Un oli vegetal elaborat a partir de les llavors del càrtam. És un oli molt delicat i s’ha de conservar a la nevera, evitar el contacte amb l’aire (es fa ranci fàcilment), i utilitzar-lo en fred. No és apte per cuinar. Molt ric en àcids grassos W6 i vitamina E, és un dels olis que contenen una major quantitat d’àcid linoleic (75%-80%).

L’oli de coco o oli de copra
És un oli vegetal que s’extreu del fruit dels cocos. També és conegut com a mantega de coco. Encara que són olis d’origen vegetal, són rics en greix saturat, l’excés del qual contribueix a augmentar els nivells de colesterol en sang. Per tant, no tenen l’efecte cardioprotector d’altres olis.
Generalment s’utilitzen en l’elaboració de productes de brioixeria industrial i en fregits de productes de tipus aperitiu. Seria el menys recomanable de tots i el seu ús hauria de ser esporàdic.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2019 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts