Consells per a l'arribada de la primavera

Amb el canvi d'estació el cos pot patir alteracions

Consells per a l'arribada de la primavera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

No ens fa encara la sensació, però oficialment la primavera ja fa dies que és aquí. I amb el canvi d’estació i l’arribada del bon temps el cos es pot veure sotmès a una sèrie d’alteracions: astènia, al·lèrgies, presses per perdre pes de cara a l’estiu, etcètera. Veurem com podem actuar mitjançant l’alimentació.

ASTÈNIA

L’astènia és la sensació de cansament i debilitat física en general, sense cap causa aparent. Al cos li costa acostumar-se als canvis que suposa l’arribada de la primavera, amb l’augment de la temperatura i les hores de llum. Per sort, no sol durar gaires setmanes. Durant aquest temps, podem tenir en compte els següents consells:

• Hidratació adequada: l’aigua és bàsica per al correcte funcionament de totes les funcions del cos. La falta d’hidratació pot provocar cansament, mal de cap i manca de concentració. Podem incrementar el seu consum amb l’ajuda d’infusions o brous baixos en sal.

• Fruites i verdures de temporada: aquestes ens aporten les vitamines i els minerals necessaris per pal·liar la fatiga, a més de ser més econòmiques i sostenibles. Hem d’incrementar-ne la seva ingesta i eliminar o reduir al màxim el consum d’aliments ultraprocessats.

• Moderar el consum de cafeïna: encara que ens ajudi a començar el dia amb les piles carregades, un consum excessiu de cafè pot donar problemes a l’hora d’aconseguir un descans de qualitat.

• Activitat física: fer una mica d’esport a l’aire lliure, si el temps ho permet, és la millor manera de carregar-nos d’energia, i alhora sintetitzar bones dosis de Vitamina D gràcies a l’exposició solar.

AL·LÈRGIA PRIMAVERAL

Les persones que la pateixen reben la primavera amb congestió nasal, esternuts, tos, etc. Però, existeixen una sèrie d’aliments que ens poden ajudar a prevenir i a millorar aquests símptomes:

• Gingebre i cúrcuma: tenen un efecte antiinflamatori, alleugen la congestió nasal. Els podem prendre conjuntament en forma d’infusió amb una mica de suc de llimona.

• Probiòtics com el iogurt i el quefir: reforcen la microbiota, creant un efecte protector i de prevenció reforçant el sistema immunològic.

• Peix blau, nous i llavors de lli: són fonts d’àcids grassos omega-3, que tenen efecte antiinflamatori.

• Ceba i all: té un efecte antihistamínic natural, podem incorporar-los a les sopes, cremes i sofregits.

• Cítrics, bròquil, pebrot i julivert: aliments rics en vitamina C, un potent antioxidant que ajuda a pal·liar els símptomes de l’al·lèrgia.

• Pinya i papaia: aquestes fruites contenen enzims amb efectes antiinflamatoris, ajudant a alleujar la congestió.

PÈRDUA DE PES

De res serveix voler perdre pes en 2 mesos si la resta de l’any no hem tingut cura de la nostra alimentació. Tot i que mai és tard per fer un canvi, no es pot començar la casa per la teulada: el procés de pèrdua de pes ha de començar amb uns bons fonaments si volem que els canvis d’hàbits siguin definitius i no temporals. Cal fugir de les perilloses dietes miracle i dels productes substitutius, basar la nostra alimentació en menjar real i sobretot buscar l’ajuda d’un dietista-nutricionista que ens orienti en el procés.

tracking