Psicologia

Allò que veus en els altres diu molt de tu (II)

El nostre estat d’ànim influeix en les relacions

Allò que veus en els altres diu molt de tu (II)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De la mateixa manera que fem projeccions psicològiques de les característiques negatives (odi, rancor, enveja...) també fem projeccions psicològiques de les característiques positives (admiració, estimació, idealització...). Per exemple, quan una persona està enamorada acostuma a atribuir a la persona estimada determinades característiques que només existeixen en la seva personalitat.

El nostre estat d’ànim influeix en la manera en què classifiquem el món exterior, en defectes o virtuts. Quan tenim un bon dia som més tolerants amb allò que no ens agrada, i quan tenim un mal dia una petita cosa que ens desagrada ens irrita.

La funció de fer projeccions positives és simpatitzar amb els altres i mantenir una actitud positiva.

Les persones que saben relacionar-se bé amb els altres, de manera sana, són les persones a les quals la vida els va bé.

Canvia la manera de relacionar-te amb els altres

Quan aprenem a relacionar-nos de manera eficaç, som més feliços, tenim menys problemes familiars, emocionals, laborals... ja que per solucionar qualsevol problema extern primer hem de solucionar-lo al nostre interior.

Les relacions amb les altres persones només existeixen en la nostra ment. Per exemple, quan pensem en una altra persona, pel sol fet de pensar en ella, tant si ens cau bé o malament, experimentem una sensació interna. El fet que no cal tenir relació per experimentar sentiments mostra que les relacions amb les persones no existeixen físicament, i que només són creacions de la nostra ment. El que sí que existeix són les persones que es relacionen. Per tant, és poc útil voler incidir en les relacions amb els altres i en canvi, és efectiu centrar-se amb la manera com actuem quan ens relacionem, allà on tenim capacitat d’acció i a més a més incidim en el comportament de l’altra persona. Per exemple, si una persona que ens cau malament (relació existent en la nostra ment), ens la trobem en una festa i la nostra actuació és saludar-la afectuosament, probablement ens correspondrà, ens generarà benestar a les dos i fins i tot pot ser que ja no ens caigui tant malament.

“Com més virtuós és l’home, menys culpa dels vicis als altres.” Ciceró

Hi ha una equació simple que diu que quan una persona se sent bé tracta bé les altres persones. I això produeix un efecte dòmino que s’estén a tot l’entorn del seu voltant.

Un acte de bondat és com deixar caure una pedra en un estany, l’ondulació s’estén a tot el llac i els nenúfars de l’altre extrem de l’estany reben una suau i agradable sacsejada.

“No veiem els altres com són, sinó com som nosaltres.” Immanuel Kant

tracking