Música

Reggae, patrimoni immaterial

Bob Marley va donar fama mundial al gènere

Bob Marley

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La música reggae jamaicana ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. El 1968, la cançó Do the Reggay, de Toots and the Maytals, va ser la primera a utilitzar el nom reggae. El gènere, però, va assolir la fama mundial gràcies a artistes com Bob Marley, que amb cançons com No woman, no cry o Get up stand up va difondre el moviment espiritual rastafari.

La Unesco destaca que la seva aportació a la reflexió internacional sobre qüestions com la injustícia, la resistència, l’amor i la condició humana posen en relleu la força intel·lectual del gènere musical. El reggae està present en tots els àmbits del sistema educatiu de Jamaica, des de les escoles bressol fins a les universitats. L’organització de l’ONU recorda que va sorgir d’una amalgama d’antics ritmes musicals jamaicans i amb la influència de sons caribenys, llatinoamericans i nord-americans. Actualment, el reggae continua sent un mitjà per expressar opinions, lloar la religió i per al conjunt de la població jamaicana.

Amb aquest reconeixement, el gènere se suma a altres músiques que han traspassat fronteres com el tango d’Argentina i Uruguai, la rumba cubana, el flamenc espanyol, el fado portuguès, el merengue de la República Dominicana, els mariatxis mexicans i l’òpera xinesa.

tracking