Dietista-nutricionista: Els riscos de l'intrusisme

Les persones sense titulació fan promeses ràpides

Dietista-nutricionista: Els riscos de l'Intrusisme

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

És molt probable que en algun moment de la vostra vida necessiteu l’ajuda d’un/a dietista-nutricionista, per això em vull dirigir a vosaltres, els lectors, perquè sou els que haureu d’escollir. Ja sigui perquè us heu engreixat uns quilos, perquè els valors de l’analítica no han sortit com esperàveu, perquè voleu aprendre a dissenyar un menú equilibrat per a tota la família, perquè esteu entrant en una etapa diferent de la vostra vida i no sabeu com enfocar les noves necessitats nutricionals... Heu pres una decisió, i heu de buscar al professional que us acompa-nyarà en aquest procés. Però abans, plantegeu-vos una qüestió: sabré identificar un/a professional de la dietètica i la nutrició?

No és novetat que l’intrusisme professional dins l’àmbit de la nutrició i la dietètica existeix, per això heu de ser previnguts. Persones sense la titulació oficial i que no estan col·legiades, caminen entre nosaltres repartint dietes i consells nutricionals sense els coneixements necessaris, oferint productes i suplements amb la promesa d’una millor salut o una ràpida i efectiva pèrdua de pes. Aquestes accions comporten una sèrie de riscos, entre els quals podem destacar:

  • Informació contradictòria respecte a pautes alimentàries o beneficis i perjudicis de determinats aliments.
  • Retard de l’aplicació del tractament adequat.
  • Dèficit de nutrients.
  • Creació de mals hàbits alimentaris.
  • Despesa econòmica important, molt superior a si acudíssim a la consulta d’un/a dietista-nutricionista.

Aleshores, si voleu deixar la vostra salut a les mans cor­rectes, heu de saber que un dietista nutricionista és posseïdor d’un grau o diplomatura en Nutrició Humana i Dietètica, i ha d’estar inscrit al col·legi professional corresponent (aquí a Andorra, parlem del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra o CDNA), per tant ha de tenir un número de col·legiat que perfectament li podeu demanar. Exercirà a una consulta i us farà una primera visita detallada per a conèixer el vostre historial, els vostres hàbits i així poder donar-vos unes pautes i una dieta personalitzades. Es preocuparà pel vostre estat de salut, valorarà les vostres analítiques i us farà un seguiment durant el temps que sigui necessari per a ajudar-vos durant el procés. Així doncs, si alguna vegada:

  • Heu anat a visitar-vos a alguna casa particular.
  • Us han fet una dieta gratuïta, o treta d’un calaix i fotocopiada, sense tenir en compte els vostres gustos ni les vostres característiques.
  • Us han intentat vendre suplements nutricionals amb increïbles propietats crema greixos, saciants i diürètics, sense els quals la dieta no funcionarà.
  • Us han dit que necessiteu desintoxicar i depurar l’organisme, etc...

És probable que mai hàgiu anat a un dietista-nutricionista.

tracking