x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Farmàcia

No escampis rumors de salut

Fa un parell d’anys va néixer una iniciativa anomenada #saludsinbulos, que engloba professionals de la salut i periodistes
Els rumors relacionats amb temes de salut són molt freqüents

No escampis rumors de salut

Els rumors relacionats amb temes de salut són molt freqüents

Actualitzada 31/08/2018 a les 13:01
Tothom ha compartit alguna vegada a la seva vida, encara que sigui per error, una fo- to amb una frase de Paulo Coelho. No us heu preguntat si és veritat tot el que compartiu? Avui en dia, tenim un excés d’informació sense contrastar, i qualsevol en calçotets pot escriure un rumor, i fàcilment ho comparteix en diversos grups familiars de WhatsApp. Imagineu si sou propensos a rebre informació falsa.
A la farmàcia estem molt acostumats a les frases de l’estil: m’ha dit una veïna que l’aigua amb llimona i el suc de remolatxa amb bicarbonat en dejú, t’ajuda a reduir pes. Nosaltres, com a professionals de la salut, sempre ho mirem amb sentit crític. I busquem si té coherència amb la base científica que tenim, per valorar si és real o és un rumor.

Segurament haureu rebut WhatsApp o vist per Facebook que les vacunes que poses als teus fills ocasionen autisme, que no consumeixis maduixes perquè contagien el virus de l’hepatitis A, que els antigripals provoquen hemor­ràgia cerebral per contenir fenilpropalamina, que els pintallavis produeixen càncer pel seu alt contingut en plom o, fins i tot, que si difons el vídeo de Macaco col·laboraràs amb la lluita contra el càncer infantil. Són tan certes com els e-mails que reps d’un parent africà que t’ha deixat un testament de milions de dòlars.
Fa un parell d’anys va néixer una iniciativa anomenada #saludsinbulos, que engloba professionals de la salut i periodistes. Coordinats, creen una base de dades i col·laboren per discernir què és un rumor i què no.

La temàtica més utilitzada en els rumors de salut té a veure amb medicaments, vacunes, alimentació i el càncer. Moltes vegades també es troben lligades a pseudo- ciències.
Caldria que entre tots no propaguem més notícies o rumors, sense mirar si és cert o no. Pregunta’ns abans de compartir i així podem evitar intoxicar-nos, fins i tot, evitaràs que algú prengui mal. Hem de treballar junts. Pensa que si comparteixes una notícia falsa, mor un gat a internet (o no).

 
Sis criteris
La font de la notícia ha d’estar clarament identificada, la notícia ha de ser fidel a la font, la informació ha de ser recent, l’informador ha d’estar ben identificat, si l’informador té algun conflicte d’interessos amb l’objecte de la notícia ha de manifestar-ho, i qualsevol consell de salut a persones derivat de la notícia ha d’estar recolzat per una evidència suficient.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts