Reaccions solars a l'estiu

Les reaccions cutànies durant l’estiu són freqüents i diverses, podent aparèixer des de l’edat pediàtrica fins a l’edat geriàtrica

La miliaria és una de les erupcions més freqüents

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les reaccions cutànies durant l’estiu són freqüents i diverses, podent aparèixer des de l’edat pediàtrica fins a l’edat geriàtrica. Generalment apareixen en zones fotoexposades com braços, escot i cames, tot i que també poden aparèixer en zones fotoprotegides com l’esquena. Es poden manifestar des de petits granets molt pruriginosos a braços i escot fins a ampolles o úlceres a cara o esquena.

Les dermatosis estivals més freqüents són:

La miliaria o sudamina: és una de les erupcions més freqüents que es produeixen amb la calor. Pot afectar persones de totes les edats, tot i que és més freqüent en la infància. Apareixen múltiples petits granets vermellosos o inclús amb petites vesícules amb líquid clar de predomini a la part alta del tronc, coll, front i zones ocloses. Generalment són asimptomàtiques o lleument pruriginoses. Es produeix degut a l’obstrucció de les glàndules sudorípares. El tractament consisteix a fer servir roba més lleugera, aplicar solucions de calamina o inclús corticoides tòpics.

L’erupció polimorfolumínica: és una dermatosi força freqüent induïda per l’exposició solar. Afecta més freqüentment dones d’edat mitjana. Apareixen petites pàpules i papulovesícules molt pruriginoses distribuïdes més freqüentment a braços, escot, cames i cara. Es produeix als pocs minuts o hores de les primeres exposicions solars i dura dies o setmanes, disminuint els brots o fins i tot desapareixent amb les exposicions successives. Es considera una reacció d’hipersensibilitat a l’exposició solar, que cursa característicament a brots. El tractament consisteix en l’evitació solar un cop s’ha produït la reacció i aplicació de corticoides tòpics o fins i tot tractament oral. Per la prevenció de l’aparició es recomana fotoprotecció molt elevada i exposicions curtes i freqüents des dels primers sols a la primavera.

La reacció de fototoxicitat o fotoal·lèrgia: és el rash cutani que es produeix quan un fàrmac ingerit reacciona amb els rajos solars. Hi ha fàrmacs que augmenten la sensibilitat de la pell als rajos solars produint una cremada solar als pocs minuts o hores, com pot ser amb el cas de la doxiciclina o la isotretinoina. Menys freqüent és la fotoal·lèrgia, que és una reacció al·lèrgica quan el fàrmac interactua amb els rajos solars i produeix una estimulació del sistema immune, com l’oxibenzona i celecoxib, i que es produeix als pocs dies de l’exposició. El tractament consisteix en protecció solar elevada, possiblement corticoides tòpics i fins i tot, la retira del fàrmac implicat.

Així doncs, per evitar al màxim les reaccions solars, és imprescindible seguir unes precaucions bàsiques per a una correcta exposició solar com evitar l’exposició entre les 12.00 i les 17.00 hores, fer servir mitjans físics com barrets o para-sol, fer servir protector solar SPF +50, aplicar-lo 30 minuts abans de l’exposició i repetir cada 2 hores o cada dos banys, fer exposicions breus i progressivament augmentar-les i aplicar crema hidratant reparadora després de l’exposició.

tracking