psicologia

Flexibilitat i benestar emocional

L’espècie humana ha demostrat que posseeix aquesta capacitat, flexibilitat, ja que s’ha adaptat als entorns més inhòspits del planeta

Flexibilitat i benestar emocional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La paraula flexibilitat significa qualitat de ser flexible i també capacitat d’adaptar-se a una nova situació. L’espècie humana ha demostrat que posseeix aquesta capacitat, ja que s’ha adaptat als entorns més inhòspits del planeta. Tanmateix, ser flexible no significa consentir i resignar-se. Ser flexible és adaptar-se ràpidament als canvis de l’entorn, a les circumstàncies, a les persones; obrir-se a noves opcions i rectificar actituds i punts de vista per aconseguir resoldre els conflictes. Els científics diuen que la clau per la supervivència de les espècies és l’adaptació, i la PNL (Programació Neurolingüística) afirma que la flexibilitat d’adaptar-te als canvis del teu entorn determinarà l’èxit en qualsevol àmbit de la teva vida. Per augmentar la flexibilitat, cal alliberar-se dels sentiments de culpa, de víctima i de ressentiment.

Sentiments de culpa pels errors i autoboicot

Hi ha persones que inconscientment creuen que no es mereixen ser felices i actuen de manera nefasta tot i sabent que es perjudiquen. Se senten culpables per actuacions del passat i no es permeten ser felices. Les persones que se senten amb deute, sovint tenen deutes de diners.

Sentiment de ser víctima d’una injustícia

Quan tens la percepció d’haver sigut víctima d’una injustícia o sents que algú, la vida o la societat està en deute amb tu, és molt saludable alliberar-te’n. El sentir-se víctima genera pensaments negatius, sentiments de rancor i fa que la persona posi gran part de la seva atenció en aquest negativisme en lloc de posar-la en les oportunitats que li brinda la vida, que sovint deixa escapar perquè ni les veu. Això deriva en experiències de malestar i patiment, i a més a més va augmentant encara més el sentiment de víctima. En aquests casos, les persones poden arribar a tenir sentiments d’indefensió, desànim i

creences limitadores com: no hi ha res que valgui la pena, la vida no té sentit, no val la pena lluitar, jo no soc capaç...

El ressentiment

Quan ens sentim víctimes sovint durant temps les persones acostumem a acumular ressentiment. Per tenir una vida exitosa és imprescindible alliberar-se del ressentiment, ja que ens treu força i ens condueix a pensaments negatius. Sovint, les persones som molt sensibles a les ofenses que ens fan i menys a les que fem nosaltres, és allò que veiem abans una palla a l’ull de l’altre que una biga en el nostre. Per fer fora el ressentiment cal gestionar l’emoció de rencor i després perdonar. Quan perdonem la persona que sentim que ens ha agredit, ens alliberem del ressentiment i ens beneficia a nosaltres, tot i que creiem que beneficiem el nostre agressor.

El ressentiment és com agafar una brasa ardent per tirar-la a algú. Perdonar és com activar el motor de propulsió del teu èxit. Cal reinterpretar el passat i utilitzar-lo de trampolí per gaudir i viure amb plenitud el present i el futur, ha de ser font d’experiència i d’aprenentatges. En el present tu ja no ets la persona del passat, ets una persona més sàvia, precisament gràcies al passat. La PNL disposa de diversos exercicis per fer-ho.

EXEMPLES

Ser víctima d'una injustícia

Alguns exemples de sentir-se víctima d’una justícia: et vas esforçar a la feina sense cobrar quan l’empresa començava i et van acomiadar, has estat sempre al costat de la teva amiga en els moments difícils i ara que passes per una situació complicada ella passa de tu, o vas ser el fill que més va cuidar la seva mare els darrers temps de la seva vida, i al testament a tu t’ha deixat una petita part de l’herència i als altres dos fills la gran part, quan gairebé ni l’anaven a veure.

tracking