x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Salut - 7 DIES

La importància de la visió a l'hora de conduir

El cotxe ha esdevingut un mitjà utilitzat per una gran majoria de persones a l’hora de desplaçar-se
A través de la visió, el conductor rep un 90% de la informació

La importància de la visió a l'hora de conduir

A través de la visió, el conductor rep un 90% de la informació

Actualitzada 22/02/2018 a les 11:26
El cotxe ha esdevingut un mitjà utilitzat per una gran majoria de persones a l’hora de desplaçar-se, ja sigui per motius personals, laborals o festius, com anar de vacances.
La visió és el sentit més important a l’hora de conduir, ja que el 90% de la informació que rep el conductor durant la conducció, com la senyalització, la il·luminació o l’estat de l’asfalt, arriba a través seu. Així doncs, és important tenir una bona salut visual perquè conduir també implica una elevada concentració de la visió sobre l’entorn del vehicle.

Hi ha factors que influeixen en la qualitat de la visió durant la conducció com, per exemple, la concentració, el cansament, l’alcohol o l’edat. Per això, s’han de tenir en compte diverses funcions visuals, ja que poden actuar sobre el rendiment i el temps de reacció durant la conducció. Aquestes són l’agudesa visual (estàtica i dinàmica); el defecte refractiu (miopia, hipermetropia, astigmatisme); el camp visual (central i perifèric); el recobrament de l’enlluernament; la visió del color i del contrast; la capacitat d’acomodació; la visió binocular o profunditat; l’adaptació a l’obscuritat, i la motilitat ocular.
De fet, la conducció es pot veure perjudicada per determinades patologies oculars, com ara aquelles que afecten el temps de reacció o l’agudesa i el camp visuals:


–Patologies de la retina o del nervi òptic, com la retinopatia diabètica, la DMAE, el glaucoma i la retinosi pigmentària poden provocar una pèrdua progressiva del camp visual, sobretot en la visió perifèrica.

–Patologies de la visió del color com el daltonisme poden fer que el conductor tingui problemes per distingir el color del semàfor o altres senyals.
–Patologies de la visió binocular com l’estrabisme poden provocar una pèrdua de la visió en profunditat (estereopsis).

–Patologies de la còrnia, la llàgrima, la conjuntiva i l’iris poden provocar una disminució de l’agudesa visual.
–Patologies del cos vitri: les mosques volant poden produir taques o punts negres en el camp visual, fet que acaba dificultant la visió de la carretera i del que hi succeeix.

–Patologies del cristal·lí, com les cataractes, redueixen l’agudesa visual, la sensibilitat al contrast i el camp visual. Fins i tot poden provocar que el conductor tingui dificultats per veure correctament els panells informatius il·luminats, així com notar molèsties amb la llum dels semàfors o els fars dels altres cotxes.
–Patologies de les parpelles.

Per tal d’evitar accidents, es recomana una revisió anual de la visió en mans d’un professional de la salut visual. Les proves necessàries per tal de descartar qualsevol de les patologies esmentades són:
–Agudesa visual

–Visió del color
–Qualitat de la llàgrima

–Campimetria visual
–Visió del contrast / en profunditat
–Topografia corneal
–Tomografia de coherència òptica
–Aberrometria ocular
–Càmera anterior del globus ocular
–Tensió ocular
–Motilitat ocular
–Visió binocular
–Acomodació
–Fons d’ull

Encara que quan ens traiem el carnet de conduir ens revisen la visió, és aconsellable fer una revisió completa cada any per valorar la nostra salut visual periòdicament.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts