Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Cuina

Timbal de calçots amb formatge de cabra

Amaro Batista, xef de la Borda Eulari explica com elaborar un timbal de calçots
Amaro Batista, xef de la Borda Eulari

Timbal de calçots amb formatge de cabra

Amaro Batista, xef de la Borda Eulari

Actualitzada 09/01/2018 a les 12:13
Arriba la temporada dels calçots i la gran majoria de restaurants ja ho tenen tot preparat per posar a taula un plat senzill, lleuger i que mai defrauda. El calçot és el conjunt dels brots de la ceba blanca. Quan aquests brots creixen es van calçant, és a dir, es van tapant els costats de terra per blanquejar la part comestible, que es troba a la base. La part més tendra i saborosa és la que queda enterrada.
Sobre l’origen del calçot hi ha infinites versions, però la més reconeguda és la d’en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a final del segle XIX. Va cremar dues cebes al foc, les va pelar i va descobrir un nou sabor al seu interior, molt dolç i poc fibrós.
El calçot és un aliment amb moltes propietats terapèutiques. Conté una gran quantitat de ferro, calci, fòsfor i magnesi, així com vitamines B, C i E. Això el converteix en un bon producte per a regular l'organisme, a més de ser el plat típic per excel·lència de la gastronomia catalana.

Recepta de Timbal de calçots amb formatge de cabra

INGREDIENTS (1 persona)
12 calçots
1 rodanxa de formatge de cabra (80-100 g)
Mig tomàquet madur
Sal
Pebre
Salsa romesco
Ruca
Gotes de mel

1. Agafeu els calçots i netegeu-los un per un. Seguidament, brasegeu-los o, en cas de no tenir brasa, cuineu-los al forn.

2. Un cop estan rostits, s’han de pelar i després tallar, traient les parts verdes fins que es quedin el més blanc possible.

3. Munteu-los en un timbal i amaniu-los amb sal i pebre per evitar que es quedin secs.

4. Col·loqueu-hi el formatge de cabra a sobre i afegiu-hi unes gotes de mel.

5. Fiqueu el formatge al forn per gratinar-lo fins que quedi daurat (5 o 10 minuts).

6. Talleu el tomàquet a rodanxes, fiqueu-lo a la base del plat i afegiu-hi salsa romesco.

7. Agafeu el timbal amb una espàtula i poseu-lo a sobre. Decoreu el plat amb ruca prèviament amanida.
A punt per servir. Bon profit!
 
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477