Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Salut - 7 DIES

L''efecte nocebo'

El mes de març, l’Agència Nacional de Seguretat del Medicament i dels Productes de Salut francesa va demanar un canvi en la composició del Lévothyrox per millorar l’estabilitat i la conservació de la levotiroxina.
Una capsa de Levothyrox

L''efecte nocebo'

Una capsa de Levothyrox

Actualitzada 31/10/2017 a les 10:42
El mes de març, l’Agència Nacional de Seguretat del Medicament i dels Productes de Salut francesa va demanar un canvi en la composició del Lévothyrox per millorar l’estabilitat i la conservació de la levotiroxina. El fabricant va canviar la lactosa del fàrmac per dos excipients: el mannitol i l’àcid cítric anhidre. Es van presentar diversos estudis assegurant que la modificació no afectaria l’efecte de la levoritoxina. El febrer del 2017 es va informar del canvi a metges i farmacèutics per detectar alteracions en els pacients. Al març es va distribuir a les farmàcies el nou fàrmac sense que aparegués cap incidència remarcable.

Però el 23 d’agost es va publicar un estudi que qüestionava la idoneïtat de la nova formulació per a un 30% dels pacients, que podien patir efectes no desitjats. Es recomanava als afectats utilitzar l’antiga composició per alleujar temporalment els suposats efectes adversos i es demanava una revisió sistemàtica de les dosis prescrites.

Això va produir un efecte nocebo: alguns pacients patien efectes adversos per les expectatives negatives aparegudes sobre el medicament. Van aparèixer més de 9.000 informes de pacients amb efectes secundaris com ara fatiga extrema, mal de cap, marejos, rampes o pèrdua de cabell, 250.000 persones van signar una petició per exigir el retorn a l’antiga fórmula. També es va crear una associació de pacients afectats que va presentar una queixa contra les autoritats per atemptar contra la seva salut. A finals d’agost es va establir a França un número telefònic per frenar la crisi i es va llançar una investigació de farmacovigilància. Aquest mes d’octubre s’havien de fer públiques les conclusions d’aquesta investigació.

Finalment, el 15 de setembre passat, el govern francès va anunciar el retorn a les farmàcies de l’antiga fórmula del Lévothyrox.

Alta demanda a Andorra
Alguns van tractar d’aconseguir el medicament amb l’antiga fórmula en països veïns. A Andorra, molts pacients van anar a les farmàcies a buscar el medicament espanyol Eutirox, que sí conté la lactosa i té 100 comprimits (el Lévothyrox en té 28).
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts