Els beneficis de la fototerapia

La radiació UVA té efectes antiinflamatoris

Els beneficis de la fototerapia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La psoriasi i la dermatitis atòpica són malalties cutànies molt freqüents: es calcula que un 2-3% dels adults pateixen psoriasi i que fins al 30% dels nens dermatitis atòpica. Malgrat l’elevada freqüència d’aquests trastorns, no és estrany que el seu tractament sigui difícil, especialment en països amb escassa radiació solar, com és el cas d’Andorra.

Tot i que són malalties diferents, la psoriasi i la dermatitis atòpica comparteixen l’origen inflamatori: per motiu desconegut, a la pell de les persones amb aquests trastorns hi ha un excés de cèl·lules inflamatòries (limfòcits). En el cas de la psoriasi, aquestes cèl·lules, que donen la coloració vermellosa, provoquen que la pell es renovi massa ràpid i s’acumulin capes de queratina a la superfície, generant un aspecte crostós. En la dermatitis atòpica, els limfòcits afavoreixen que la pell estigui permanentment irritada i que ocasioni picor.

Els trastorns inflamatoris de la pell acostumen a respondre a l’aplicació de corticoides, però és habitual que tant la psoriasi com la dermatitis atòpica afectin una gran part del cos o tinguin un curs crònic, cosa que contraindica l’ús d’aquests fàrmacs pels seus efectes adversos. Per aquest motiu resulta especialment útil tractar-les amb fototeràpia. La fototeràpia és l’aplicació de radiació ultraviolada de tipus A i/o B (com les que emet el Sol) dins d’una cabina. És el tractament amb el millor perfil d’eficàcia/seguretat/cost a dia d’avui, per sobre dels me­dicaments biològics. La radiació ultraviolada té un efecte antiinflamatori sobre la pell si s’utilitza la dosi adequada i durant el temps necessari, controlats mèdicament. Té l’avantatge de ser un tractament molt ràpid (la sessió dura escassament uns minuts), que permet tractar grans àrees corporals de forma simultània, sense utilitzar cap preparat tòpic i amb una resposta de millora excel·lent en poc temps. Inicialment s’utilitza dues o tres vegades per setmana i un cop assolida la resposta desitjada es passa a una pauta de manteniment d’una sessió per setmana o cada dues setmanes.

Una manera d’eliminar contraindicacions

L’ús de fototeràpia redueix la necessitat d’aplicar corticoides o de prendre fàrmacs orals amb potencials efectes adversos que s’utilitzen per a la psoriasi o la dermatitis atòpica. Es pot aplicar a nens, i els pares poden ser amb ells durant la sessió. Degut a la seva seguretat i eficàcia és l’opció òptima per al tractament de moltes malalties cutànies inflamatòries.

tracking