Trucs perquè mengin de tot

És important no premiar els nens amb aliments

Trucs perquè mengin de tot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La setmana passada ja us vam explicar quines són les actituds bàsiques necessàries que han d’adoptar els adults en l’educació alimentària dels fills. En aquesta ocasió, us oferim altres consells, trucs i estratègies útils per tal d’aconseguir que mengin variat:

1.Predicar amb l’exemple. Sobretot durant els primers anys de vida els infants són uns grans imitadors dels seus pares. És per això que és important que tots mengeu el mateix (a excepció que presentin alguna al·lèrgia o intolerància alimentària que ho impedeixi).

2. Presentació colorida i atractiva dels plats. De tant en tant podem fer alguna decoració al plat, per tal que el menú sigui més ben acceptat.

3. Mida adequada de les racions. Convé adaptar les quantitats a l’edat (i a la gana) del nen/a, i en el cas dels aliments poc acceptats, servir una ració petita, i si en vol més, que repeteixi. Així es motivarà més al veure que ha sigut capaç d’acabar-s’ho tot!

4. No castigar ni premiar utilitzant els aliments. Si evitem frases com “si no et portes bé, avui per sopar bledes!” o, “si et portes bé, de postres gelat”, el nen/a identificarà les verdures com a dolentes ni els gelats com a bons.

5. Reforçar les bones conductes amb accions positives i no tant premis materials, que segons l’edat pot ser des d’explicar-los un conte fins a jugar al seu joc preferit... .

6. No deixar que triïn ells el que s’ha de menjar. Algun dia especial podem fer alguna excepció, però ha d’aprendre que “toca el que toca”.

7. Que us acompanyi a fer la compra. És una bona manera de conèixer i veure els aliments.

8. Que us ajudi a cuinar. En funció de l’edat pot ser, per exemple, des de posar les fulles d’enciam dins del bol, fins a preparar l’amanida completa. Segur que millorarà la curiositat per voler tastar un plat on ha participat.

9. Planificar conjuntament un menú setmanal equilibrat. Fer-ho en forma de joc i acordant que a part de macarrons també han d’estar presents les verdures, el peix i els llegums!

Un menú multicromàtic

Un menú, per tal d’assegurar-nos que tindrà una millor acceptació pels nens/es com a mínim hauria de tenir tres colors diferents. Un exemple de menú multicromàtic seria el següent:

Crema de patata i carabassa

Llom de lluç al forn amb ceba

Pebrot vermell

Carbassó

Raïm negre

tracking