espai caní

Els gossos i la por

Superar la por ajuda els cans a créixer saludablement

Els gossos i la por

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és la por? En quins aspectes pot influir al nostre gos? Quines pautes de maneig podem utilitzar per ajudar-los a combatre aquestes situacions de conflicte on el nostre company es pot sentir amenaçat i incòmode?

La por és una resposta emocional davant d’un perill percebut, aquesta por pot augmentar i convertir-se en una fòbia –resposta de por intensa i desproporcionada– o angoixa –resposta de por que anticipa un perill–. Però quan parlem de por estem parlant sempre d’una resposta adaptativa, per tant necessària perquè el gos pugui combatre els petits obstacles que es troba al llarg de la seva vida i així anar creixent saludablement.

La por és un dels caràcters de conducta més heretables que existeixen, dels comportaments més difícils de tractar i solucionar ja que el genotip de l’individu hi juga un paper important, per tant no és només cosa de l’educació que rep per part del propietari. D’aquí el consell que donem molts etòlegs: mai s’hauria de fer criar una gossa amb por, ja sigui a diferents estímuls o generalitzada, perquè degut a la gran heretabilitat que presenta segurament tindrem cadells amb un alt grau de por ja de ben petits.

Com podem prevenir que el nostre gos tingui por?

Si tenim un cadell és necessari una socialització correcta, és a dir, presentar-li al nostre gos d’una manera tranquil·la i moderada tot el que formarà part de la seva vida. Aquestes exposicions sempre han de ser controlades i positives per a ell. Mai pot aparèixer una inundació de l’estímul, ja que podríem provocar una indefensió apresa al gos. Des que el nostre gos neix fins als 3-4 mesos sobretot, i no deixar de fer-ho durant els mesos següents, ja que a partir de llavors apareix la por en la vida del gos i fa que l’aprenentatge del nostre company es vegi compromès. Això no vol dir que un adolescent no pugui aprendre, però sí que ho farà més a poc a poc i molt sovint necessitarà de la nostra ajuda.

CAL SABER

- La por és un caràcter hereditari i per això no s’aconsella fer criar aquelles gosses que en pateixin, perquè els cadells és molt probable que també en tinguin.

- Quan es parla de por se sol parlar de resposta emocional però adaptativa i necessària. La situació es complica si es converteix en fòbia o angoixa.

- Per evitar la por cal que el cadell tingui una correcta socialització de manera tranquil·la i moderada. Si es fa durant l’adolescència és més difícil.

tracking