Els psicòtrops i els estupefaents

Aquests fàrmacs poden ser molt perillosos

Els psicòtrops i els estupefaents

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

No sé si us heu fixat mai mentre espereu el vostre torn a la farmàcia, però els farmacèutics apuntem en un llibre, anomenat receptari oficial, una sèrie de medicaments. Aquests fàrmacs són els considerats psicòtrops i/o estupefaents. Els psicòtrops són substàncies químiques que actuen sobre el sistema nerviós central. La paraula ve del grec ment, i tropein, (tornar). Aquest tipus de substàncies provoquen canvis temporals en la percepció, en l’estat d’ànim, la consciència i el comportament de la persona. Molts d’ells promouen l’activació del sistema nerviós, provocant eufòria, o augmenten l’estat d’alerta.

Els psicòtrops es divideixen en tres grups: depressors (Diazepan, Trankimazin o Orfidal, etc..), estimulats (amfetamines) o al·lucinògens. (LSD). També hi ha altres fàrmacs que tenen efectes similars, com els antihistamínics o els betabloquejants. Aquests efectes afavoreixen l’addicció, és a dir, un consum excessiu i dependència, i les conseqüències poden ser molt greus per a la salut dels pacients. Per això els farmacèutics tenim la missió d’evitar que es faci un mal ús i no podem vendre sense recepta productes com ara el Lexatin, el Sumial, l’Alprazolam o l’Stilnox.

Pel que fa als estupefaents, són totes aquelles substàncies medicinals que provoquen son o estupor. En la majoria dels casos, inhibeixen la transmissió de senyals nervioses associats al dolor. Són estupefaents medicaments com ara la Morfina, la marihuana, la cocaïna, l’heroïna, l’oxicodona, etcètera.

Els estupefaents són uns fàrmacs molt perillosos per la seva capacitat per generar addicció, i per aquest motiu, per evitar que s’utilitzin medicaments com a drogues d’abús, el 1961 es va realitzar una Convenció Mundial en la qual es van fer codificar les mesures de control per evitar la seva desviació cap a canals il·lícits.

Tots coneixem aquella àvia, mare o tieta que et veu nerviós i et diu que si vols pots prendre les pastilles que li han receptat a ella i que li van tan bé. Si us plau, no les accepteu. Recordeu que aquella pastilla pot tenir efectes secundaris i pot causar-te més problemes que beneficis. És per això que aquests medicaments estan sotmesos a un gran control per part del farmacèutic, perquè poden ser perillosos.

Sumial abans d'un examen?

Alguns blogs d’Internet aconsellen el Sumial, un betabloquejant, per calmar els nervis d’abans dels exàmens de conduir. Aquest medicament serveix per reduir el batec del cor i es necessita recepta mèdica per a la seva dispensació. Convé recordar que té efectes secundaris molt freqüents i molestos, com ara la diarrea, els vòmits o el cansament. Qui voldria anar amb aquests símptomes a fer un examen de conduir?

tracking