Què és l'oftalmopatia tiroïdal?

Es tracta d'una afectació de l’òrbita de l'ull associada a una malaltia autoimmune de la glàndula tiroide

Què és l'oftalmopatia tiroïdal?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’oftalmopatia tiroïdal és una afectació de l’òrbita associada a una malaltia autoimmune de la glàndula tiroïdal. És també coneguda com a orbitopatia tiroïdal, oftalmopatia de Graves-Basedow (cognoms dels metges que varen descobrir-la) o malaltia ocular tiroïdal. Al tractar-se d’un trastorn autoimmune, el sistema actua contra certes cèl·lules de l’organisme: en aquest cas, contra els teixits situats a l’entorn dels ulls (el greix orbitari, els músculs que mouen els ulls o les parpelles).

Els primers símptomes als ulls és possible que siguin lleus i poden ser els següents: sequedat ocular, enrogiment, inflamació de les parpelles o incapacitat per ficar-se lentilles. Aquests símptomes es poden notar més a la nit i sota certes condicions, com ara després d’haver estat en una habitació amb aire condicionat o calefacció, o els dies de vent.

La inflamació i l’edema afecten l’òrbita produint una retracció de les parpelles, augmentant l’obertura i el desplaçament de l’ull cap a fora, donant una aparença de sorpresa (exoftalmos).

Quan els músculs extrínsecs de l’ull s’inflamen –encara que no existeixin exoftalmos– es pot perdre motilitat, que resultarà en visió doble (diplopia) i estrabisme. En els casos més greus es crea tensió i alteració de la vascularització sobre el nervi òptic arribant a posar en perill la visió de la persona afectada.

En el proper article parlarem sobre com prevenir i tractar aquesta afectació ocular.

tracking