Fongs a la pell

La pitiriasi versicolor és una infecció cutània superficial causada per fongs

Fongs a la pell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pitiriasi versicolor és una infecció cutània superficial causada per fongs del gènere malasezzia. Aquest tipus de fong forma part de la flora normal de la pell dels adults. Quan es reuneixen certes condicions òptimes per al seu creixement (humitat, sebor­rea, predisposició personal, ús d’olis, excés de sudoració) el fong prolifera, canvia a la seva forma filamentosa i es manifesta clínicament. Si les condicions de la pell no són les òptimes per al seu creixement, el fong segueix viu a la pell però no es manifesta (forma d’espora).

Com es manifesta?

Habitualment s’expressa en forma de màcules (taques) arrodonides de coloració mar­ronosa, rosada i / o blanca en zones seborreiques del cos com l’esquena, el tòrax i la zona de les extremitats més propera al tronc. Quan la infecció està activa, les lesions produeixen descamació espontània o al gratat. En general no ocasiona molèsties més enllà de l’alteració estètica que suposa, encara que alguns pacients asseguren patir pruïja (picor).

Per què provoca taques de diferents colors?

El nom versicolor significa que les lesions poden adquirir coloracions diferents, fins i tot en un mateix individu. Els mecanismes pels quals es modifica el color de la pell són diversos: la pròpia irritació (coloració rosada), la inhibició de l’enzim que sintetitza la melanina (coloració blanca) i l’augment de la grandària dels melanosomes, que contenen la melanina (coloració fosca). El fong causant de la malaltia pot ocasionar una o altra alteració de la melanina.

Quant de temps duren les taques blanques?

La inhibició de la síntesi de melanina causada pel fong pot durar setmanes o mesos tot i que la infecció estigui completament curada. Per saber si les taques són residuals o no només cal gratar: si apareix descamació, la infecció està activa; si no hi ha descamació, la infecció ha estat curada.

MÉS COMÚ EN JOVES

El més freqüent és que aparegui en persones joves, ja que tenen una major activitat de les glàndules sebàcies de la pell.

FREQÜENT EN ZONES TROPICALS

En zones de clima tropical pot afectar fins al 40-50% dels adults. En àrees fredes i seques, com Escandinàvia, la freqüència és d’un 1%.

DIAGNÒSTIC VISUAL

En general l’especialista pot diagnosticar la infecció visualment. També és possible gratar les lesions i examinar les cèl·lules.

tracking