Món animal

La perfecció de l'evolució

L’escurçó àspid que trobem a Andorra pertany a una de les tres espècies que habiten la Península Ibèrica

La perfecció de l'evolució

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mitificat com un ésser maligne i mortal pel seu caràcter verinós trobem a aquesta increïble criatura, insuperable en el seu disseny i evolucionat fins a límits tan sorprenents que frega la perfecció. Poden escalar en vertical, nedar i fins i tot submergir-se.

L’escurçó àspid que trobem a Andorra pertany a una de les tres espècies que habiten la Península Ibèrica, sent la dels nostres camps i munta-nyes la més perillosa.

Disposa de dibuixos dorsals foscos en ziga-zaga, cap triangular, que s’eixampla a causa de les glàndules verinoses, quant a la mida del cos, és relativament petit i panxut i poques vegades excedeix dels 65 centímetres de llarg. Aquest disseny no li aporta gaire velocitat per poder perseguir les seves víctimes, circumstància que sumada a la seva sordesa i una vista no especialment aguda ha de compensar amb un extraordinari sistema de localització de preses a través de l’olor. Per això treu la seva llengua bífida i atrapa les molècules aromàtiques i les transmet dins de la boca, on disposa d’un òrgan especial, jacobson, situat al paladar, i especialitzat a analitzar-les. Simultàniament, a través de la mandíbula inferior, capta les vibracions del sol que li serveixen per calcular el pes de la presa i ajustar la quantitat de verí que necessita administrar. A tot això cal afegir la insuperable velocitat en atacs curts (menys de 20 cm), de 4 centèsimes de segon. Un cop inoculat el verí la deixarà marxar per posteriorment tornar a trobar-la morta.

Té un caràcter sensible amb els fills, sent una mare abnegada. Porta els ous dins el ventre fins al total desenvolupament, parint de 6 a 7 cries. Si bé són coneguts els atacs que infereixen a animals domèstics i persones, el nombre d’aquests és insignificant comparats amb la tasca ecològica i ambiental que desenvolupen en controlar, de forma natural i eficaç, plagues de rates, ratolins, talps, etcètera.

Davant la trobada amb una d’elles cal recordar que és un ésser sensible, intel·ligent, protegit i meravellós, i que en cap cas se li ha de causar cap dany.

Mare abnegada i sensible

Té un caràcter sensible amb els fills, sent una mare abnegada. Porta els ous dins el ventre fins al total desenvolupament, parint de 6 a 7 cries.

Molt ràpida a l’hora d’atacar

En atacs curts té una insuperable velocitat de 4 centèsimes de segon. Un cop inoculat el verí, deixar marxar la presa per tornar-la a trobar un cop morta.

Gran tasca ecològica

Tot i que es registren alguns atacs a animals i persones, són insignificants amb la tasca ecològica i ambiental que fa contra plagues de rates o talps.

MARIO CHIMENEA

Biòleg

tracking