Viatjar amb seguretat alimentària

Els aliments crus poden ser insalubres

Viatjar amb seguretat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Moltes vegades la gastronomia és un dels punts a tenir en compte a l’hora d’escollir un destí per viatjar. Degustar la cuina local i submergir-se en els plats més típics és el que qualsevol viatger busca. No obstant això, la cara més amarga del procés és el gran risc que existeix de patir una intoxicació alimentària si no anem amb precaució. En aqust sentit, cal saber que alguns països no tenen les mateixes pràctiques d’higiene i de seguretat alimentària que nosaltres.

Què és seguretat alimentaria?

Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura), s’entén per seguretat alimentària “quan totes les persones tenen en tot moment accés físic, social i econòmic a tots als aliments suficients, innocus i nutritius que satisfacin les seves necessitats energètiques diàries i preferències alimentàries per portar una vida sana”.

Hi ha diversos consells per assegurar-nos la innocuïtat dels aliments que mengem quan estem de viatge. Rentar-nos les mans i cuidar la pròpia higiene és el primer pas per a frenar microorganismes que poden fer-nos mal. També hem de ser prudents quan ingerim aliments crus, vigilar amb la verdura i pelar la fruita. Una altra premissa és respectar les temperatures dels aliments. Cal que tot el que mengem fred estigui conservat a menys de cinc graus i tot el que sigui calent es mantingui a temperatures superiors als 60, ja que si baixa d’aquest llindar els microorganismes s’hi poden propagar de manera molt més ràpida provocant indisposicions. En aquest sentit, hem de procurar menjar-nos els aliments cuits amb un màxim de dues hores, ja que així els bacteris que contenen no tindran temps per propagar-se. Si al lloc on estem les temperatures són molt altes, ens ho hem de menjar en una hora com a màxim.

Atenció amb l'aigua

L’aigua és un dels elements que pot portar-nos més problemes. La composició i la salubritat de l’aigua és diferent en molts països i hem de ser conscients que és dels primers elements que ens pot crear una indisposició. Hem d’assegurar-nos que l’aigua que bevem és neta i salubre. Per això, beure aigua embotellada és la millor opció. En el cas de no tenir-hi accés, existeixen diverses possibilitats. La primera és bullir l’aigua adequadament, fins que hi apreciem bombolles petites. És la manera d’eliminar microorganismes que ens podrien fer mal. En cas que no ho puguem fer, el microfiltratge o l’ús de pastilles químiques desinfectants basades en iode ens poden ajudar. Tot i això, l’aigua no només ens la bevem i és important mantenir la seguretat en tots els àmbits. Un exemple són els glaçons, que podrien estar fets amb aigua contaminada i poden ser una font de problemes. També hem d’intentar estar atents a la higiene personal, ja que rentar-nos les dents, per exemple, amb aigua bruta, també ens podria afectar. El fet d’ingerir aliments contaminats no només ens pot provocar la diarrea del viatger, sinó que en casos més greus podria portar salmonel·la, hepatitis A o E, febre tifoide, còlera i altres malalties menys presents al nostre entorn. Si patim diarrea hem de mirar d’hidratar-nos molt, sobretot en climes càlids, evitant el cafè, te, alcohol i begudes ensucrades, que deshidraten. Si passats tres dies no millorem, cal buscar atenció mèdica.

Comprem productes envasats

Normalment no aconsellem comprar fruites i verdures envasades i processades si es poden aconseguir fresques, de proximitat i de qualitat. Quan viatgem, però, hem d’intentar menjar productes que ens garanteixin seguretat i un mínim de salubritat i innocuïtat. Els aliments envasats, normalment, passen controls de seguretat alimentària i hi ha menys possibilitats que ens facin trobar malament durant els nostres viatges.

Atenció amb aliments crus

Embotits, peix, crustacis, carn, ous, fruites i verdures crus poden ser una font de malalties. Hem d’evitar-los.

Làctics sense pasteuritzar

Qualsevol producte làctic que no estigui pasteuritzat pot contenir molts més microorganismes que ens poden fer mal.

Aliments exposats

Hem d’evitar aliments que hagin estat un temps fora de la nevera o hagin pogut tenir contacte amb alguns insectes.

Viatjar amb seguretat

tracking