L'estiu i les infeccions

En adults són habituals els fongs

L'estiu i les infeccions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les infeccions de la pell més freqüents durant i després de l’estiu depenen de les característiques de la dermis de cada individu i de l’edat.

INFECCIONS EN INFANTS

En nens les infeccions més comunes solen ser causades per bacteris, que es propaguen fàcilment a conseqüència del contacte físic habitual entre ells quan juguen.

Una de les infeccions més freqüents és l’impetigen contagiós, que es manifesta amb taques similars a monedes que causen picor i que s’estenen amb una gran rapidesa. Acostuma a requerir antibiòtics per via oral.

També són molt habituals en els nens els molluscum contagiosum, la manifestació d’una infecció cutània per un virus (Poxvirus). Apareixen com pàpules arrodonides i brillants (granets) que se situen a diferents àrees del cos de forma simultània. Són més habituals a les extremitats i al tronc, fàcilment contagiosos, i no acostumen a produir cap simptomatologia. Tot i que no requereixen tractament de forma obligatòria, recomanem tractar-los amb nitrogen líquid (crioteràpia) o la fulguració amb làser de CO2. Quan els mol·luscs són nombrosos, se suggereix l’aplicació de solucions astringents durant uns dies per tal de facilitar la resposta immunitària de l’hoste i l’eliminació natural.

INFECCIONS EN ADULTS

La pell dels adults és en general bastant resistent als atacs dels bacteris, però més sensible a l’atac dels fongs.

Són habituals els fongs als peus, entre els dits, i a la planta, on provoquen molt prurit. Un altre lloc predilecte d’aquests microorganismes són les engonals. També són freqüents les taques blanques i fosques que s’escampen per l’esquena o el tronc. No causen picor, però si un efecte molt antiestètic.

Tot i que el tractament en aquests casos és molt eficaç amb fungicides, en les taques blanques l’erradicació definitiva a vegades comporta anys, ja que el microorganisme desapareix aparentment però torna el següent estiu.

EL PAPIL·LOMA, EMERGENT EN AQUESTA ÈPOCA

En adults, un tipus d’infecció emergent especialment en les èpoques d’estiu, encara que està present durant la resta de l’any, són les infeccions pel virus del papil·loma humà (VPH). Són bastant comunes i solen aparèixer a la zona genital i aquí la transmissió es deu als contactes sexuals freqüents i promiscus sense protecció o escassa protecció.

tracking