Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Món animal

Falciots i l'art de volar

Poden fer totes les activitats a l’aire, reproduir-se també
Poden fer totes les activitats a l'aire, reproduir-se també

Falciots i l'art de volar

Poden fer totes les activitats a l'aire, reproduir-se també

Actualitzada 18/07/2017 a les 12:24
    Mario Chimenea
Us presentem la història d’uns viatgers incansables, d’uns pilots experimentats, d’un dels ocells que més hores de vol acumulen al regne animal: els falciots negres. Malgrat que habitualment els podem fonfondre amb les orenetes, aquests ocells únics i formidables hi tenen poc a veure biològicament.

Un cop neixen, s’estan uns quaranta-cinc dies al niu. Passat aquest període fan el seu primer enlairament, que és definitiu, ja que després passen molt poc temps de la seva vida aturats.

La seva coloració no és gaire vistosa, d’un marró fosc gairebé negre, excepte a la zona de la gola que és blanca. Es tracta d’una au molt especial pel seu disseny. Té les ales llargues i estretes, en forma de ballesta i amb més de 40 centímetres d’envergadura, i un cos lleuger de menys de 40 grams. Produeix un aleteig lent i maniobres vertiginoses a l’aire. Posseeix unes potes molt curtes que li impedeixen posar-se a terra, cosa que no necessita ja que pot romandre fins a sis mesos solcant ininterrompudament el cel i realitzant a l’aire totes les seves activitats vitals com, per exemple, menjar, beure, reproduir-se i fins i tot dormir. En la seva rutina diària recorre distàncies d’entre 600 i 1.000 quilòmetres.

A causa de la seva especialització en el medi aeri és independent de la vegetació i habita generalment en construccions humanes, a les quals crea el seu niu en forma de copa amb materials vegetals i plomes aglutinades amb la seva pròpia saliva. Els nius es mantenen any rere any i hi efectuen una única posta cada temporada. Són animals molt fidels i estan amb la mateixa parella tota la vida. S’han constatat casos de parelles juntes durant més de 15 anys.

Al costat dels falcons, podem anomenar-los els acròbates del cel, una fama gua-nyada amb pràctica i que els durarà tota la vida.

Al Principat no n’hi ha una població tan abundant com voldríem, encara que amb una mica de sort i pràctica els poden observar de maig a agost. Després d’aquests mesos realitzaran un gran viatge per hivernar a l’Àfrica equatorial.

Mascles i femelles, iguals
La coloració no varia gaire entre mascles i femelles. La seva mida i la seva forma tampoc no difereixen gaire, fent-los difícils de reconèixer a simple vista.

Les potes molt curtes
La llargada de les seves potes els impedeix posar-se a terra, ja que no podrien reprendre el vol. Per això, poden estar fins a sis mesos seguits a l’aire.

Un ocell fidel a la seva parella
Són animals que no canvien mai de parella, un altre cas de màxima fidelitat dins del regne animal. S’han trobat casos de parelles amb 15 anys de relació
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477