TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Superàvit comunal d'1,7 milions el 2022

L’endeutament del comú, comptant-hi el de Secnoa, s’enfila a 11,8 milions

Sessió de consell de comú d'ahir.COMÚ D'ORDINO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Ordino va aprovar ahir en sessió de consell els comptes del 2022, que consignen un superàvit d’1.651.141,94 milions d’euros. La corporació va gastar 11.681.764,74 milions i en va ingressar 13.332.906,68. El representant de X’Ordino, Enric Dolsa, s’hi va abstenir, mentre que el consellera de Movem Ordino, Bàrbara Pàmies, hi va votar favorablement.

Pel que fa a les inversions executades al llarg de l’any, van pujar en total a poc més d’1,8 milions, xifra que equival al 45% del pressupost. D’aquestes inversions poden destacar-se, entre d’altres, la reforma de la plaça de la Closa sobre l’aparcament vertical, la reforma del parc infantil i esportiu de la Covanella, els treballs de restauració de l’abocador del corb i la remodelació del paviment del nucli antic d’Ordino.

Amb aquest balanç, l’endeutament, afegint-hi el de les societats participades, s’enfila fins a 11,8 milions, xifra que suposa el 99,8% de la mitjana d’ingressos dels últims tres anys. Cal recordar que el límit que fixa la Llei de finances comunals és del 200%. Per la seva part, la consellera de Finances, Maria del Mar Coma, va destacar que des del primer mandat d’Acció Comunal per Ordino –el del període 2007-2011, amb Bonaventura Espot com a cònsol major– el comú ha reduït l’endeutament propi, sense comptar-hi el de Secnoa, de 24 a 9,7 milions d’euros.

Coma va recalcar que el comú disposa de prou romanent de tresoreria per finançar les despeses reconduïdes a l’exercici 2023 i, per tant, no ha calgut generar més endeutament durant l’exercici 2022.

Per capítols, els ingressos van incrementar-se en el 6,38% en relació a l’exercici anterior, en termes relatius, i en 799.630,73 euros en xifres absolutes. En la partida d’impostos directes va superar-se en el 20% la recaptació prevista, principalment pel concepte d’impost sobre la construcció. Pel que fa als impostos indirectes, cal assenyalar l’augment de la recaptació del 14,44% de l’Impost de Transmissions Patrimonials, que va enfilar-se a 1.173.399,30 euros en termes absoluts. En taxes i preus públics, el creixement va ser del 18,45%, fet que reflecteix la recuperació total dels serveis comunals de l’efecte que va tenir l’aturada per la pandèmia.

Tanmateix es destaca la recaptació en concepte de cessió obligatòria urbanística amb 567.086,59 euros quan s’havia previst una recaptació de 200.000 € i representa un 4% d’increment en relació a l’exercici anterior.

La variació més important correspon al capítol 7 de transferències de capital, atès que el Comú no ha hagut de fer l’aportació prevista al pressupost de 677.000 euros per la Mancomunitat de serveis, atesos els resultats de superàvit d’aquesta entitat.

La despesa corrent ha augmentat en un 5,98% en relació a l’exercici 2021. Principalment el capítol 3 de despesa financera i el capítol 4 de subvencions. Així la despesa financera s’ha incrementat un 23,28%, atès el context d’inflació internacional que ha provocat l’augment important dels tipus d’interès. Pel que fa al capítol de subvencions es destaca com a més importants les aportacions a esdeveniments esportius com Borrufa, FWT i Ironman, entitats esportives com l’ECOA i entitats culturals i de promoció turística, com Andorra Turisme, l’Esbart Valls del Nord i l’Associació de festivals d’Ordino.

MARQUESINES QUE EMETRAN LLUM

Les marquesines de l’autobús comunal diposaran de sensors que detectaran la presència d’usuaris. Emetran un senyal lluminós de color verd si hi ha usuaris esperant el vehicle, i de color vermell si no n’hi ha. Aquesta tecnologia permetrà evitar que l’autobús no s’aturi en parades on hi ha gent a dins, fet que sol passar a l’hivern, quan hi hamenys visibilitat. Per evitar-ho, els usuaris s’esperaven a fora i es queixaven perquè passaven fred.

DOLSA DEMANA QUE S'EVITI EL TANCAMENT DEL MUSEU DE LA MINIATURA

El conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, va demanar a la majoria que el comú subvencioni el Museu de la Miniatura, de propietat privada. L’objectiu de la subvenció seria compensar el museu per unes pèrdues d’ingressos de publicitat derivats del final del conveni amb la corporació. La propietat del museu assegura que, sense aquests ingressos, el futur de l’espai cultural, “que cada any porta 15.000 visitants a Ordino”, està compromès. El cònsol major, Josep Àngel Mortés, va assegurar que el comú treballarà perquè el museu no hagi de tancar, però va recordar que qualsevol decisió que la corporació prengui al respecte s’haurà de fonamentar en el respecte escrupulós a la llei. Per la seva part, la consellera Pàmies va assenyalar que, “per demanar una subvenció”, la propietat del museu hauria de presentar un document amb informació com “el nombre de visitants, quins ingressos té, què paga d’impostos, si té treballadors, i quins són els costos”.

tracking