El comú tanca els comptes del 2022 amb un superàvit de cinc milions

El resultat positiu permetrà finançar els crèdits reconduïts, que pugen a 4,4 milions, sense haver de generar més endeutament

Sessió de consell de comú de la Massana d'ahir.COMÚ DE LA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de la Massana va aprovar ahir el tancament dels comptes de l’any 2022 amb cinc milions de superàvit. L’increment del 40% dels ingressos respecte de la previsió inicial, de 15,7 milions a 22 milions d’euros en xifres absolutes, ha permès cobrir unes despeses de 16,9 milions d’euros.

El resultat positiu de l’exercici es dedicarà en bona part a finançar els crèdits reconduïts al 2023, que s’enfilen a 4,4 milions d’euros. “Bona part d’aquest import es destinarà a finançar les inversions que no es van poder acabar durant l’exercici passat. Per tant, el superàvit real seria d’1,1 milions d’euros”, va matisar el conseller de Finances, Jordi Areny.

L’endeutament, al 50%

Pel que fa a l’endeutament, se situa en 8,9 milions d’euros, xifra que equival al 50% de la mitjana d’ingressos dels últims tres anys, que està lluny del límit del 200% que fixa la Llei de finances comunals.

La variació més notable de la liquidació respecte del pressupost s’observa, de fet, en el capítol d’inversions. La previsió inicial era de 3,4 milions d’euros. Al llarg del 2022 van aprovar-se diverses modificacions pressupostàries, per un import de 6,2 milions d’euros, per engegar obres importants com la millora de la xarxa d’aigua (1,3 milions d’euros), la renovació del parc de Santa Caterina (1,5 milions milions) o la compra d’un pàrquing al Mas de Ribafeta, a Arinsal (900.000 euros). Pel que fa a l’emissió d’accions preferents d’EMAP, iniciada el 2013 per valor de 19 milions d’euros, el saldo pendent de recompra a les entitats bancàries se situa en 5,8 milions d’euros.

A la sessió també va aprovar-se un crèdit extraordinari de 15.000 euros per a l’organització conjunta del festival Contradans amb el comú d’Ordino i l’Esbart Valls del Nord, i un suplement de crèdit de 112.260 euros per a la compra d’una retroexcavadora, una màquina necessària per fer treballs d’obertura de rases, neteja de neu i carrers, i altres tasques a la via pública.

REFORMA DE LA PLAÇA DE LA CIUTADANIA

Ahir va treure’s a concurs la reforma de la plaça de la Ciutadania, al nivell de la primera planta de l’edifici administratiu del comú i de 1.135 metres quadrats de superfície. L’obra es preveu que tindrà un cost de 445.000 euros. Se substituirà el paviment actual per un de nou d’impermeabilitzat. A més, se’n trauran les escales exteriors, s’ampliarà la rampa d’accés a la sala de la Closeta i s’hi instal·larà una jardinera perimetral. “Per aquesta plaça passen moltes persones grans que van a la casa pairal i, per tant, per a nosaltres és important adequar-la”, va explicar la cònsol menor, Eva Sansa.

tracking