El pàrquing i una planta dels pisos socials d'Escaldes s'acabaran durant aquest any

Els treballs tindran un cost de poc més de dos milions d’euros, que finançarà el comú, i una durada de set mesos

Parcel·la de l'avinguda del Pessebre on es faran els pisos.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú va aprovar ahir a la tarda en sessió de consell els treballs d’excavació i construcció d’un aparcament soterrat més planta baixa a l’avinguda del Pessebre, número 60, per un import de 2.087.505,88 euros. L’empresa encarregada de les obres és Treballs Públics Unitas. Els treballs començaran durant les properes setmanes i tindran una durada de set mesos. Això suposa la primera pedra dels pisos a preu assequible que s’alçaran en aquesta parcel·la.

La cònsol major, Rosa Gili, va apuntar en declaracions als mitjans de comunicació que la construcció de tot l’edifici tindrà un cost d’uns vuit milions d’euros. D’aquests, sis –és a dir, el 75%–els finançarà l’executiu. “Veníem d’anys en què el Govern no havia invertit gens a Escaldes. És bo que ara ho faci”, va afirmar la mandatària. Cal recordar que la setmana passada el comú escaldenc i el Govern van signar un conveni per tirar endavant el bloc de pisos de lloguer a preu assequible. El text estableix, entre altres coses, que l’Institut Nacional de l’Habitatge serà l’encarregat de gestionar l’immoble.

El grup de la minoria va votar a favor del projecte. El conseller Miquel Aleix, per la seva part, va celebrar l’acord a què el comú ha arribat amb l’executiu: “És molt positiu per a la parròquia que els pisos es facin amb la col·laboració del Govern.”

A la sessió d’ahir el cònsol menor, Joaquim Dolsa, va informar de l’estat dels comptes comunals. La corporació preveu que tancarà l’exercici del 2022 amb un superàvit de més de sis milions d’euros gràcies a uns ingressos de 35 milions i unes despeses de 29 milions. Destaca, en el capítol d’ingressos, l’increment del 337,3% –5,4 milions en xifres absolutes– de la recaptació per l’impost sobre la construcció. La cessió obligatòria de terrenys ha comportat que s’hagin ingressat 1,8 milions. Pel que fa a les despeses liquidades, xifrades en 29 milions d’euros, Dolsa va voler destacar els 14 milions d’euros en inversions compromeses. L’endeutament serà de 5,4 milions, el 19% de la mitjana d’ingressos dels últims tres anys.

LA RETAURACIÓ DELS PONTS HISTÒRICS COMENÇA AL MAIG

Les obres de restauració i embelliment dels ponts històrics de la Tosca, d’Engordany i dels Escalls començaran al maig i acabaran a l’agost. Els treballs, adjudicats ahir a la tarda en consell de comú a l’empresa francesa Société Gersoise de Restauration du Patrimoine, tindran un cost total de 488.560,09 euros. La meitat de la inversió l’assumirà el comú d’Escaldes-Engordany i l’altra, el ministeri de Cultura i Esports i el de Territori i Habitatge. El conveni entre totes dues administracions va signar-se ahir mateix. La intervenció que es farà als ponts consistirà a reforçar-ne l’estructura i millorar-ne les condicions de seguretat i d’accessibilitat. També s’enjardinaran i il·luminaran amb l’objectiu de donar-los més visibilitat. Els ponts històrics d’Escaldes estan reconeguts com a béns immobles d’interès cultural i inclosos en l’inventari general del patrimoni cultural. Tot el procés de restauració el supervisaran l’especialista en monuments declarats béns d’interès cultural Pierre Cadot i tècnics del ministeri de Cultura i Habitatge i del comú.

tracking