x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Encamp

Una comunitat de veïns, al límit del col·lapse arran d'un conflicte

El fons dels propietaris per sufragar les reserves bàsiques dels tres blocs de pisos és pràcticament a zero
Dos dels blocs de la comunitat.

Un conflicte entre veïns deixa sense fons una comunitat

Dos dels blocs de la comunitat.

ARXIU
Actualitzada 04/12/2022 a les 10:59
La comunitat de propietaris Els Cortals I, II i III és al límit del col·lapse. Si no se soluciona un conflicte que fa anys que s’arrossega amb l’administradora anterior dels immobles, la comunitat no podrà pagar les properes factures dels serveis bàsics: aigua, calefacció, electricitat i neteja. El fons col·lectiu de reserva per assumir despeses extraordinàries, va alertar aquesta setmana un grup de veïns al Diari, està pràcticament esgotat. “Hem pogut aguantar fins ara perquè hem tirat d’aquest fons, on vam arribar a tenir uns 150.000 euros”, van detallar. Fa uns dies el compte va quedar en números vermells, però un ingrés d’urgència d’un veí va permetre evitar d’haver de declarar la comunitat en fallida. No són uns blocs de luxe. La majoria dels residents són treballadors i no disposen d’un coixí econòmic per afrontar despeses extraordinàries.

Segons els propietaris amb qui aquesta publicació s’ha posat en contacte, els problemes van començar fa sis anys, quan la majoria de veïns de la comunitat –una cinquantena d’un total de setanta– van posar-se d’acord per destituir del càrrec l’administradora anterior. Van aconseguir-ho després d’una reunió de 12 hores de durada en què un saig va haver d’intervenir per garantir que el procés se celebrava d’acord amb la legalitat vigent. Aquest grup de veïns va fer pinya contra l’administradora després d’haver hagut de suportar des de feia almenys 15 anys despeses injustificades i una manca absoluta de transparència.

La victòria va ser pírrica. L’ex-administradora, també amb propietats a l’immoble, va aconseguir ficar-se a la butxaca la resta de veïns, entre els quals hi ha familiars seus i estrangers d’avançada edat que fa anys que no visiten el Principat. Des d’aleshores –el 2016– aquest grup de veïns ha dipositat les quotes mensuals per pagar les despeses a la Batllia sota la condició que no siguin lliurades a la comunitat. L’import, custodiat en seu judicial sota la fórmula legal de consignació sense oferiment, puja a uns 160.000 euros. Aquesta quantitat és, justament, gairebé la mateixa que els veïns que sí que paguen les despeses han hagut de treure del fons de reserva per pagar els serveis bàsics. Un fons, alerten, que fa pocs dies va quedar per primera vegada des que va cre-ar-se, fa més de 20 anys, al descobert.

Els veïns enfrontats a l’exadministradora lamenten que la resta no contribueixen a sufragar les despeses bàsiques mentre se’n beneficien. A més, denuncien que l’exadministradora utilitza tots els recursos al seu abast per fer-los la vida impossible amb l’objectiu de venjar-se’n per haver-la rellevada del càrrec.

La majoria de veïns dels blocs ha gastat desenes de milers d’euros en advocats. L’any passat van reclamar a la Batllia que els morosos paguin els diners que deuen a la comunitat, però no tenen gaires esperances que la via judicial pugui resoldre el conflicte en un període de temps raonable. Abans de denunciar els fets a la Batllia van fer esforços que, al capdavall, van resultar inútils, per arribar a un acord amb l’ex-administradora per solucionar el problema. “Els van mostrar tots els comptes, els van lliurar tota la documentació de la comunitat. Diuen que més val un mal acord que un bon judici, però tot ha estat en va”, va explicar un dels veïns. Els propietaris enfrontats a l’exadministradora viuen una situació desesperada. “Quan arribo a casa no puc descansar perquè no puc deixar de donar voltes a aquest malson”, lamenta un dels residents. Els veïns volen reunir-se amb el cap de Govern, Xavier Espot, perquè tingui constància dels fets: “Esperem que pugui servir d’alguna cosa”.

CLAUS

1 El fons de reserva de la comunitat, buit
Fa uns quants dies el compte de la comunitat va quedar en números vermells. Els veïns afronten els mesos d’hivern amb molta preocupació.


2 Uns 160.000 euros dipositats a la batllia

Els veïns controlats per l’exadministradora han dipositat les quotes a la Batllia amb la condició que no es lliurin a la comunitat. Hi ha 160.000 euros.

3 Un conflicte que va començar fa sis anys
Els problemes van començar fa sis anys, quan la majoria de veïns van posar-se d’acord per destituir del càrrec l’administradora anterior.
  • #11 Pere
    (04/12/22 20:06)

    Laura va dir..
    Laura mal parlada, jo he entrat a llegir la noticia i si no m'agrada surto, Laura mal parlada i a una altra cosa.

    Respondre
  • #10 Divergente
    (04/12/22 19:14)

    Viure de lloguer això no passa. avui la majoria de pisos que es compren a Andorra són gent de fora per especular, perquè no viuen i no s'allotgen, en definitiva els pocs que es compren la gente d´Andorra són encara més freds a l'hivern perquè no estan ocupats totalmente.....!! !!

    Respondre
  • #9 Laura
    (04/12/22 18:29)

    Però això es notícia ? Ens importa una M..DA aquests edificis, que ho portin a la batllia, als demés ni fu ni fa.

    Respondre
  • #8 Repisa
    (04/12/22 16:16)

    Això a can diumenge no pasa!

    Respondre
  • #7 Laculturaetfalliure
    (04/12/22 16:15)

    Seria interessant saber d'on extreu la informació el periodista que escriu aquesta notícia,(fonts oficials, opinió d'algun veí,etc...) Per poder contrastar -ne la informació, així com està escrita té tota la pinta d'un relat novelesc amb unic afany de confondre,i per tant manipular la realitat. A més si ha passat el cas per Batllia i institucions oficials, hi han coses que no surten aqui que serien de cabdal importància.

    Respondre
  • #6 Gemma
    (04/12/22 15:30)

    Justicia va dir..
    Exactament com dius. En una situació límit com aquesta hi hauria d,haver una actuació judicial per la via ràpida. I més quan tots aquests veïns "revoltats" també viuen allà i també gasten llum, calefacció i tota la resta. Què faran quedar-se tots plegats sense serveis bàsics a l,edifici per no voler baixar del burro quan els diners a més a més hi són?

    Respondre
  • #5 Justicia divina
    (04/12/22 13:51)

    Raro raro va dir..
    Això es el que s'esta fent!!! Pero la batllia va lenta molt lenta i poc justa!!! Estem parlant de una Senyora enrabiada que fa el que vol en aquesta comunitat…s'ha passat de pagar 4000 euros sota el mandat d'ella  de quota anual a pagar 1300 euros amb el nou administrador!! Però resulta que la Senyora a sobre o feia bé i no essent prou fent-la fora preten fer mes mal del que ja va fer!!! I torno a repetir la batllia li permet i si es raro raro que tingui aquesta llibertat per fer el que vol… pero així es Andorra el país dels influencers ( i no parlo dels yotubers) 

    Respondre
  • #4 Raro raro
    (04/12/22 12:28)

    No quadra. La llei estableix l'obligació de pagament de despeses comunitaries al propietaris. Si les dipositen i no es lliura els diners no estan pagant, doncs demanda per impagament i amb costes.
    Si no es fa això és que hi ha alguna cosa que no es diu.
    Raro raro tot plegat.

    Respondre
  • #3 Com es fan les coses.
    (04/12/22 10:43)

    Es va fer una denuncia a l,ex-admimistrador/a per irregularitats?
    Després 50 sobre 65-70 i encara tenen problemes.
    Cal portar-ho a la batllia i fer- ho public. I sobretot el boca a boca entre els veïns,amics i ect.....
    VINGA ÀNIMS A FER-HO ENCARA MES PÚBLIC.

    Respondre
  • #2 Hola
    (04/12/22 09:16)

    Quien es el gestor de la Comunitat?

    Respondre
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts