Els Vilars tindrà recollida porta a porta

El comú impulsa una prova pilot que arrencarà el 30 de gener i afectarà sis-centes llars

La caseta de fusta del carrer de les Teulades serà l'espai d'emergència per deixar residus.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Escaldes també assajarà la recollida porta a porta de residus. Ho farà a la zona dels Vilars i Can Diumenge, a la qual ha afegit els carrers Étang Salé i Hortalets de Ribot, durant sis mesos, que arrencaran el 30 de gener. Si funciona, s’ampliarà a altres punts de la parròquia similars –essencialment residencials, sense comerços– com ara les urbanitzacions de la Plana, la Solana i Can Noguer, que permeten una “gestió dels residus més senzilla”, segons va explicar la consellera de Medi Ambient del comú, Cèlia Vendrell.

La prova pilot afectarà unes sis-centes llars que rebran tota la documentació informativa. A més, a partir del 12 de desembre la corporació convocarà els veïns afectats a reunions informatives per esvair dubtes. Els residus que es recolliran porta a porta seran el rebuig, els envasos i el paper i cartó, de manera que els contenidors desapareixeran dels carrers d’aquesta zona. Hi continuaran els de vidre i olis vegetals, que han quedat fora del nou sistema. El rebuig es recollirà dilluns, dijous i dissabte, els envasos, dimarts i divendres, i el paper i cartró, dimecres. Els residus s’hauran de dipositar de 20 a 22 hores. Cada edifici o habitatge unifamiliar haurà de tenir ara també un contenidor per als envasos, que la corporació distribuirà de franc. Aquells edificis que, per espai, no puguin tenir un segon contenidor (ja és obligatori tenir-ne un per la brossa) podran deixar els residus en el mateix recipient, comptant que mai no es podran ajuntar perquè s’han de baixar en dies diferents. En tot cas, es demanarà que les bosses siguin de color diferent i que les d’envasos siguin grogues. El comú en facilitarà.

Vendrell va apuntar que depenent dels resultats es podria replantejar el nombre de dies de recollida dels envasos –i passar de dos a tres– però no pas els del rebuig. Hi haurà, però, una solució d’emergència. El carrer de les Teulades tindrà una caseta amb contenidors que els veïns podran obrir amb una clau magnètica per dipositar els residus quan es trobin en casos que necessitin baixar les deixalles quan no toca, com ara quan marxin uns dies del domicili. La clau els permetrà obrir la caseta 20 cops l’any tot i que la consellera va afirmar que veïns amb casuístiques per les quals hagin de desfer-se més sovint de la brossa podran sol·licitar fer-ne ús més cops.

Vendrell va defensar que amb el porta a porta es facilita la vida als veïns perquè ja no han de desplaçar-se per dipositar residus com els envasos al contenidor que toca i que amb aquesta nova fórmula de recollida el comú vol millorar els índexs de recollida selectiva, acabar amb els punts negres d’illes de contenidors que acumulen molta brossa i reduir emissions de diòxid de carboni perquè hi haurà un menor desplaçament de camions. Comptaran amb la col·laboració de l’empresa de recollida i quan es detectin residus que no toquen els operaris no se’ls enduran.

ELS RESIDUS

Rebuig

Les bosses es podran dipositar els dilluns, dijous i dissabtes i de les 20 a les 22 hores.

Envasos

La recollida es farà dos cops per setmana, els dimarts i divendres. El comú lliurarà contenidors grocs a edificis i habitatges unifamiliars.

Paper i cartró

El camió passarà un cop per setmana, els dimecres. El paper i cartró s’haurà de deixar ben lligat en bosses o caixes.

Vidre

Queda fora del porta a porta i es mantindran els contenidors a la via pública.

tracking