x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Reportatge

Més que un mitjà de transport

El Bici Lab andorra comença a pedalar amb l’objectiu d’esdevenir el punt de trobada dels amants de les dues rodes. Es tracta de l’espai museístic més gran del país.
Inauguració del museu Bici Lab

Inauguració del museu Bici Lab

la instal·lació museística és la més gran del país

La cònsol, Conxita Marsol, i el cap de Govern, Xavier Espot, en la inauguració del Bici Lab Andorra.

La cònsol, Conxita Marsol, i el cap de Govern, Xavier Espot, en la inauguració del Bici Lab Andorra.

La cònsol, Conxita Marsol, i el cap de Govern, Xavier Espot, en la inauguració del Bici Lab Andorra.

Fernando Galindo
Inauguració del museu BiciLab 25

Inauguració del museu BiciLab

El nou centre interactiu de la bicicleta impulsat pel comú d'Andorra la Vella, s'ha inaugurat aquest dimecres 5 d'octubre

Fernando Galindo
Actualitzada 06/10/2022 a les 15:31
El Bici Lab Andorra ja ha començat a pedalar. El centre interactiu de la bicicleta, situat a l’edifici comunal de Prat de la Creu, 70, va inaugurar-se ahir a la tarda amb una festa que va servir per recordar, com va assenyalar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que el Principat “és territori ciclista”. La voluntat del comú és que el centre museístic més gran del país esdevingui el punt de trobada dels amants de les dues rodes.

La bicicleta és molt més que un mitjà de transport. Aquesta és la idea central que articula els diferents espais de l’equipament cultural. Tal con va detallar Eduard Tarrés, cap d’àrea del Bici Lab Andorra, en la presentació del centre als periodistes, la vuitantena de bicicletes que s’hi exposen permeten teixir un fil narratiu que uneix conceptes tan aparentment allunyats com els conflictes bèl·lics (en una sala els visitants descobriran que els exèrcits europeus de la primera meitat del segle XX van ser pioners en la fabricació i ús de bicicletes plegables) i els drets de les dones.

Aquest, de fet, és el tema de exposició temporal del museu, que podrà visitar-se gratuïtament. La mostra porta per títol La dona i la bicicleta i narra com aquest invent ha impulsat l’emancipació femenina des del final del segle XIX fins als nostres dies. Des de la utilització de la bicicleta com a eina per escapar del control de marits i pares fins a la lluita per la igualtat en el ciclisme professional.

L’equipament s’estructura en dos nivells. En el primer trobem l’exposició temporal, el rebedor i la botiga. Al pis inferior hi ha l’exposició permanent. Per accedir-hi cal baixar per una escalinata. La mostra està estructurada en dues parts. Els espais situats a la dreta expliquen l’evolució històrica de la bicicleta. La sala ubicada a l’esquerra fa un retrat de la relació d’Andorra amb el ciclisme. En aquesta sala els visitants poden trobar simuladors per experimentar la sensació d’ascendir el coll de Beixalís en bicicleta de carretera o fer un descens per una pista de Vallnord.

La creació del Bici Lab Andorra ha estat un cursa de fons. La idea va plantejar-se per primera vegada fa quatre anys, arran de la donació desinteressada al comú d’una col·lecció de 300 bicicletes, una de les més importants del món. Formada per peces de fins a més de 200 anys d’antiguitat –hi ha una draisina datada del 1817–, la col·lecció va començar a gestar-se el 1970 gràcies a la passió per la bicicleta de Bonaventura Riberaygua. Els seus descendents mantenen viva la tradició familiar. El fill, Turi, va agrair ahir al comú la implicació i l’esforç per fer possible el museu.

La festa d’inauguració del Bici Lab Andorra va estar conduïda pel còmic i monologuista Javi Sancho i també va comptar amb les actuacions d’Enric Bartumeu al piano i de Xavi Bufa, que va fer música amb una bicicleta i una roda. Bartumeu i Bufa van interpretar una versió de l’himne d’Andorra a l’inici de l’acte inaugural. La jornada es va tancar amb l’espectacle Sobre rodes, amb les acrobàcies i piruetes de circ de l’artista Yldor Llach a la plaça Lídia Armengol, just al davant del museu. La instal·lació va fer portes obertes fins a les nou de la nit.

Fins diumenge l’equipament es podrà visitar gratuïtament dins de l’horari d’obertura habitual, de deu del matí a sis de la tarda. També s’oferiran visites guiades a l’espai cada dia a les deu del matí, a les dotze del migdia i a les cinc de la tarda. El comú va informar ahir que el servei s’haurà de reservar prèviament per telèfon. A partir de dimarts el preu de l’entrada general serà de cinc euros.
Etiquetes
Veure’n més
26
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts