La xarxa d'aigua s'ha de desdoblar per garantir el servei

Les obres costaran entre 500.000 i 600.000 euros, s’executaran en els propers cinc anys i inclouran la construcció d’un dipòsit

El Carrer Major d'Ordino.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú haurà de desdoblar la canonada que transporta l’aigua potable del Serrat al nucli urbà d’Ordino en els propers cinc anys per garantir l’abastament. Segons va explicar aquesta setmana en declaracions al Diari el cònsol major, Josep Àngel Mortés, la xarxa actual és de tipus aresta de peix, amb un canal principal que baixa per la vall i que es ramifica per fer arribar l’aigua als pobles de la parròquia. L’objectiu de l’obra és que la xarxa tingui la capacitat de subministrar aigua a la zona “de creixement natural”, és a dir, el nucli urbà d’Ordino. “Hem de ser capaços de donar servei a les construccions que es facin en el futur”, va remarcar el màxim responsable de la corporació.

Aquesta és una de les inversions més importants en la xarxa d’aigua que la corporació haurà d’afrontar en el proper mandat, segons va afirmar el cònsol major. Construir una canonada que transporti l’aigua directament del Serrat a Ordino és una de les recomanacions de l’informe sobre els recursos hídrics de la parròquia que el comú va encarregar l’any passat. L’estudi també conclou que Ordino disposa de prou aigua per sostenir un creixement urbanístic i demogràfic moderat, en la línia dels objectius que pretén assolir la darrera modificació del pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP), aprovada a final de juliol.

La disponibilitat de recursos hídrics serà un dels criteris més importants que s’hauran de tenir en compte a partir d’ara a l’hora de valorar si cal donar o no una llicència de construcció, segons preveu la Llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme, aprovada recentment pel Consell General. Mortés, que es mostra d’acord amb el contingut del document, va recordar que “si no hi ha prou recursos d’aigua disponibles al país difícilment es podrà créixer” i que, per tant, és “lògic” que aquest criteri s’apliqui a totes les parròquies, no tan sols a la d’Ordino.

Ordino no és l’única parròquia que haurà de fer inversions estructurals en la xarxa d’aigua en els propers anys. La corporació de la Massana va anunciar dijous passat en la sessió de consell de comú que en els pròxims cinc anys també s’haurà de desdoblar la canonada que transporta l’aigua d’Arinsal al nucli urbà de la Massana per garantir el subministrament d’aigua en el futur. Com a Ordino, la xarxa d’aigua potable massanenca està configurada amb el sistema d’aresta de peix. En aquest cas, la inversió es preveu que tingui un cost d’uns sis milions d’euros. Aquesta inversió és una recomanació de l’informe tècnic d’anàlisi de la xarxa que la corporació va encarregar l’any passat.

L’objectiu d’aquesta inversió és el mateix que el que es vol assolir mitjançant la construcció d’una canonada nova a Ordino. És a dir, garantir que el nucli urbà de la Massana té accés en les millors condicions a l’aigua potable en uns anys en què es preveu que la població de la parròquia continuï creixent.

tracking