Augment del 10% del lloguer dels pisos per a temporers al Pas

Fonts de la corporació assenyalen que l’administració té l’obligació d’ajustar els preus als del mercat quan es tracta d’un bé de domini públic

Vista general del Pas de la Casa.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els pisos per a temporers de la Solana del Pas de la Casa es llogaran a uns preus el 10% superiors als de l’any passat. Segons es desprèn de l’anàlisi comparativa dels plecs de bases dels concursos per adjudicar a una empresa privada la gestió dels immobles d’aquest any i del 2021, la temporada d’hivern passada els pisos d’una habitació de l’edifici de la Solana van llogar-se per 400 euros mensuals, mentre que el preu fixat ara pel comú d’Encamp és de 440 euros. L’import establert per als pisos de dues habitacions ha passat de 550 a 605 euros mensuals, i els de tres habitacions de 700 a 770 euros.

Segons van argumentar en declaracions al Diari fonts del comú encampadà, feia tres anys que els preus no es revisaven. A més, van assenyalar que la corporació està obligada a ajustar les tarifes als preus de mercat quan es treu a concurs un bé de domini públic. L’edifici de la Solana del Pas de la Casa disposa de cinc pisos d’una habitació, vuit de dues habitacions i dos de tres habitacions. Segons els plecs de bases dels concursos, les habitacions només poden acollir un màxim de dues persones.

Un cànon més alt

La societat a qui s’encarregui la gestió dels pisos haurà d’abonar al comú un cànon de 8.580 euros mensuals. Com que la concessió és per un període de sis mesos –de l’1 de novembre del 2022 al 31 d’abril del 2023–, l’import total pujarà a 51.480 euros. L’any passat el cànon mensual va ser de 7.800 euros, mentre que la factura pels sis mesos va pujar a a 46.800 euros.

Com l’any passat, el plec de bases del concurs publicat ahir al BOPA indica que “la repercussió del preu de cessió de les unitats immobiliàries sobre els treballadors temporers es pot considerar com un benefici de la seva feina o com un complement salarial”. En aquest sentit, el comú valorarà positivament, a l’hora de decidir a quina empresa s’ha d’adjudicar el projecte, que no tot el cost del cànon es traslladi als inquilins i, per tant, comporti una millora de les seves condicions laborals.

Segons l’edicte de convocatòria del concurs, publicat ahir al BOPA, les ofertes de les empreses interessades a gestionar l’immoble s’han de presentar, amb la menció llegit i acceptat, en un sobre tancat, en el qual ha de figurar de forma clara el títol del concurs i la identificació del concursant, abans del 26 d’octubre a les deu del matí.

Fa tres anys que el comú posa a disposició de treballadors temporers els 15 pisos que té en propietat a l’edifici la Solana del Pas de la Casa. Els habitatges poden acollir un màxim de 54 persones. La proposta té com a objectiu donar solució als treballadors que venen cada any a fer la temporada d’hivern a Andorra davant la dificultat per trobar allotjament a un preu assequible.

Saetde, la societat que gestiona les pistes d’esquí de Pas de la Casa-Grau Roig, és l’única empresa que s’ha encarregat de gestionar el projecte des que va posar-se en marxa fa tres anys. Els beneficiats han estat treballadors contractats per Saetde.

Abans que es donés aquesta utilitat als immobles, l’edifici formava part d’un projecte d’habitatge social impulsat pel comú amb la col·laboració de l’empresa Gevivasa, que va assumir la construcció i la gestió dels pisos. El projecte no va reeixir i la majoria d’apartaments del complex van quedar en mans de la societat. Tot i això, uns quants –15, concretament– van ser per a la corporació encampadana. Aquests són els pisos que des del 2019 s’han llogat als temporers.

tracking