Cairat demana a la majoria que prioritzi la reforma de la Germandat

El conseller alerta que el paviment de la plaça està malmès, fet que provoca filtracions a l’aparcament quan plou

La plaça de la Germandat de Sant Julià de Lòria.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de la minoria al comú de Sant Julià de Lòria Cerni Cairat demana al grup de la majoria que prioritzi la reforma de la plaça de la Germandat en la política comunal d’inversions en infraestructures urbanes. El representant de Desperta Laurèdia alerta que el paviment de la plaça fa temps que està malmès en alguns punts. A més, assenyala que les plaques de fusta que el comú ha col·locat al damunt no impedeixen que hi hagi filtracions d’aigua cada vegada que plou. “Hi ha goteres a l’aparcament comunal de la plaça de la Germandat. La pintura cau a trossos”, afirma Cairat.

El mandatari recorda que la plaça és el centre de la vida cívica de Sant Julià de Lòria: “És el punt de trobada principal per als lauredians i s’hi ubiquen alguns dels equipaments i institucions més importants de la parròquia, com ara el Centre Cultural i de Congressos Lauredià i la Universitat d’Andorra”. Cairat critica que un espai tan concorregut sigui encara una plaça “grisa i dura”. És per això que proposa a la majoria que, a part de refer el paviment per fer-lo més segur per als vianants, s’aprofiti un eventual projecte de reforma de la plaça per plantar-hi arbres i col·locar-hi altres elements vegetals, sobretot, afegeix, “quan cada vegada fa més calor i els espais públics amb ombra són més necessaris que mai”.

Un nou model urbà

Cairat emmarca la remodelació d’aquest espai en una proposta general de reforma del nucli urbà, amb l’avinguda Verge de Canòlich com a eix principal. “Creiem en un model urbà que fomenti que la gent es desplaci més a peu. Per aconseguir-ho, pensem que cal fer més amples les voravies i construir aparcaments en punts estratègics. La reforma de la plaça de la Germandat i del nucli urbà en general haurien d’anar de la mà i planificar-se conjuntament, encara que després s’executessin per fases per no tensar gaire les finances comunals”, argumenta el con- seller.

En aquest sentit, un altre dels projectes que Cairat considera prioritaris és la remodelació del parc infantil del Parc Gran. El representant comunal proposa de mantenir la parcel·la com a espai verd i de lleure, però proposa d’elevar la superfície del parc a l’altura de l’avinguda Verge de Canòlich i construir un aparcament comunal a sota.

Cairat ha plantejat aquestes reformes en reunions amb representants de la majoria. Les converses no s’han traduït en un acord per transformar el nucli urbà de la parròquia. “Quan els expliquem com volem que sigui el centre de Sant Julià ens donen la raó, però quan analitzem la política comunal veiem que fan el contrari i tiren endavant altres projectes que nosaltres creiem que no són prioritaris”, lamenta el conseller.

Un dels projectes que, segons Cairat, demostra que el comú “no té les prioritats clares” en matèria d’urbanisme és la construcció d’una plaça nova a l’avinguda Rocafort, entre la zona de les Arades i l’edifici administratiu del comú. “Estem d’acord en la construcció d’un mur d’un metre d’altura a la vora del Valira per prevenir inundacions, però considerem que ara no és el moment de fer una plaça de 700 metres quadrats al damunt. Sobretot quan el paviment de la plaça de la Germandat està trencat a trossos”, assenyala el mandatari.

Cairat és conscient que “totes les reformes no es poden abordar de cop” perquè “tenen un cost molt elevat”. Desperta Laurèdia ha demanat d’integrar en un futur concurs d’idees per a la reforma del nucli urbà –la proposta encara s’ha de tancar, però és previst que inclogui un procés participatiu– els projectes de remodelació de la plaça de la Germandat i del parc del Prat Gran. “Si el que volem és tenir un entorn més amable i cuidat, ho hem de fer d’una manera harmònica”, afirma el conseller.

CLAUS

1 La reforma de la germandat, prioritària

Cairat alerta que el paviment de la plaça de la Germandat està trencat en alguns punts i hi ha filtracions a l’aparcament quan plou.

2 Un nou model urbà per a sant julià

El conseller defensa que cal fer una reforma del nucli urbà de la parròquia que fomenti que la gent es desplaci més a peu i no tant en cotxe.

3 Crítica a la plaça de rocafort

El mandatari considera que ara no és el moment de fer una plaça a l’avinguda Rocafort.

tracking