Plec de bases “força obert” per a la concessió del pàrquing de l'Escalé

El comú demana un mínim del 20% de places de pupil·latge per beneficiar els habitants de la part alta de la parròquia

Façana comú d'Escaldes Casa Comuna EscaldesDdA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Escaldes-Engordany va aprovar ahir a la tarda per unanimitat la proposta per convocar un concurs públic per als treballs d’urbanització, la construcció i la posterior explotació en règim de concessió administrativa de l’aparcament de l’Escalé, també conegut com de l’Obac. Es tracta d’un projecte que ve de l’anterior mandat comunal i que, d’aquesta manera, es podria materialitzar com a molt tard l’1 de novembre del 2026, amb una inversió que es podria situar prop dels 20 milions d’euros. La nova infraestructura suposa la creació de 589 places d’aparcament per a cotxes i 63 per a motos a la part alta de la parròquia, si bé dues plantes quedaran reservades per a la propietat, per la qual cosa les places en concessió són concretament 455.

La intenció del comú ha estat elaborar un plec de bases “força obert” perquè el concurs provoqui el major interès entre les empreses i, d’aquesta manera, hi hagi el màxim d’ofertes possible i la infraestructura es pugui fer realitat com abans millor. I és que finalment la majoria ha considerat que el comú no podia fer front a una inversió tan gran perquè necessita els recursos per a altres necessitats de la parròquia: són precisament 20 els milions que la corporació preveu invertir en quatre anys. Així, entre els criteris que es tindran en compte a l’hora d’atorgar la concessió hi ha el cànon que rebrà el comú, el pla econòmic i financer, el termini de concessió i l’experiència.

A més, des de la corporació també es demana que un mínim del 20% de les places de l’aparcament siguin de pupil·latge per beneficiar els veïns de la zona, en la qual s’ha constatat un dèficit de places per deixar el vehicle. “Som optimistes i creiem que hi haurà alguna empresa interessada en el projecte”, va manifestar la cònsol major, Rosa Gili, tot i reconèixer que el cost d’aquest equipament “és important i segurament ara serà més gran per les circumstància que està vivint la construcció”. Gili va manifestar que es tracta d’una infraestructura necessària perquè, a més d’oferir places d’aparcament en una zona de la parròquia on manquen, farà possible que hi hagi una nova entrada a Escaldes-Engordany, per la carretera de l’Obac.

Des de l’oposició, per la seva banda, es va recordar que aquesta és una iniciativa que hauria d’estar ja en marxa des de fa temps, ja que es va gestar a l’anterior legislatura comunal, raó per la qual “celebrem que finalment es pugui publicar l’edicte”, va explicar el conseller demòcrata Miquel Aleix. Aquest va considerar que potser hauria calgut materialitzar primer l’aparcament i posteriorment impulsar el projecte Caldes, al contrari del que està fent l’actual majoria. “Pensem que s’havia de fer amb diners públics però hi hem votat a favor perquè és una obra prioritària; ara el retard acumulat farà que costi més”, va afegir Aleix, tot i deixar clar que “estem totalment d’acord que es faci”.

El projecte de l’aparcament de l’Escalé té el seu origen en l’acord signat l’any 2019 entre el comú i els propietaris del terreny. Tot i així, l’actual majoria el va sotmetre a una profunda revisió, ja que no veia clar, per exemple, el cost, que se situava inicialment entre 12 i 13 milions d’euros. El preu de l’excavació, però, es va disparar un 30% en plena pandèmia i l’equip de govern va decidir aleshores que el projecte no era viable perquè el cost no baixaria dels 20 milions d’euros. “No hauríem tingut ni un euro per arreglar ni una gotera, ni el teulat de l’Espai Caldes, que cau a trossos, ni cap voravia”, va dir el cònsol menor, Joaquim Dolsa.

El consell de comú celebrat ahir també va donar el vistiplau a un crèdit extraordinari de 50.000 euros destinat a reparacions d’edificis, entre les quals les obres a la coberta de l’Espai Caldes, que se sufragarà amb tresoreria.

tracking