El cap de Govern, Xavier Espot, en el tradicional sanejament de la cabana bovina.COMÚ DE CANILLO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Solana del Forn, a Soldeu, va acollir ahir al matí el sanejament de la cabana bovina de Canillo. La trobada dels ramaders de la parròquia serveix per concentrar bona part del bestiar vacum i fer-ne el reconeixement veterinari oficial a càrrec dels tècnics del Govern.

Després d’agrupar els animals en un tancat i com es fa cada any, se’ls va desparasitar i se’ls va vacunar perquè puguin afrontar un possible contagi amb el sistema immunitari reforçat. En total, el vaccí va administrar-se a uns 250 caps de bestiar de vuit explotacions ramaderes de la parròquia, tenint en compte que la cabana bovina de Canillo s’eleva a 400 caps de bestiar. La xifra s’ha mantingut estable els darrers anys.

En declaracions als mitjans, Camp va recordar que el comú, amb la col·laboració de la Cambra d’Agricultura de l’Arieja, ha posat en marxa un estudi sobre el sector ramader de la parròquia. El cònsol major va detallar que ara s’estan fent entrevistes personalitzades als ramaders. La voluntat de la corporació és recollir-ne les inquietuds i treballar conjuntament els problemes i dificultats als quals s’enfronten, com ara el relleu generacional, així com les oportunitats de diversificació econòmica, com ara el turisme rural.

Durant l’acte els ramaders i membres del comú i el Govern van trobar-se per esmorzar. Van assistir-hi el cònsol major, Francesc Camp, el cònsol menor, Marc Casal, el cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la consellera general Mònica Bonell, del grup demòcrata.

El pas de a vacada de Canillo és un acte tradicional que simbolitza una pràctica ramadera molt antiga que es concreta en el pas pel fons de la vall del bestiar vaquí que surt de Ribaescorjada i el pla de les Pedres i es dirigeix cap a Maià i la Portella, i a Incles, on hi ha més herba. A mitjan octubre els ramats baixaran a la vall.

Pel que fa al canvi de pastures, els animals passen a una zona molt rica en herba, a la vall d’Incles, on romandran, en diferents zones, fins a final de temporada, quan tornin a les explotacions ramaderes per passar-hi l’hivern.

El cap de Govern, Xavier Espot, al sanejament de la cabana bovina de Canillo.

tracking