x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Reportatge

Salvats per les últimes pluges

Els ramaders d’Ordino van celebrar ahir la tradicional benedicció del bestiar a la vall de Rialb. Els darrers ruixats han salvat una temporada nefasta arran de l’onada de calor del juliol.
Un moment de la celebració a la vall de Rialb.

Un moment de la celebració a la vall de Rialb.

Un moment de la celebració a la vall de Rialb.

Fernando Galindo
Benedicció del bestiar, ahir a la canya de la Rabassa.

Benedicció del bestiar, ahir a la canya de la Rabassa.

Benedicció del bestiar, ahir a la canya de la Rabassa.

Fernando Galindo
Benedicció del bestiar a Ordino 7

Benedicció del bestiar a Ordino

Benedicció del bestiar a Ordino

Fernando Galindo
Actualitzada 12/08/2022 a les 11:03
Després d’un juliol de temperatures rècord a Andorra, els ramaders d’Ordino i, per extensió, del conjunt del país, han rebut els ruixats de les darreres setmanes com una benedicció. “Hem arribat a un punt molt crític”, va admetre ahir en declaracions als mitjans de comunicació el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat del comú d’Ordino, Eduard Betriu, tot fent referència als efectes de la manca de precipitacions en l’estat dels prats d’alta muntanya, font d’aliment per a vaques, egües i ovelles durant els mesos d’estiu.

Potser és per això que la pregària que, com cada any, el mossèn d’Ordino va proclamar a la canya de la Rabassa, a la vall de Rialb, en la tradicional benedicció del bestiar de la parròquia, va ser més un gest d’agraïment que de súplica. “Com podeu veure”, va afegir, per la seva part, el conseller d’Agricultura, “la vall està molt seca. El bestiar ho ha pogut suportar perquè en aquestes valls no hi ha sobrecàrrega. Si no hagués plogut els ramaders haurien tingut problemes per acabar l’estiu. Les tronades dels últims dies han salvat la temporada”.
La tradició ramadera es manté ben arrelada a Ordino. Aquesta setmana 140 vaques i 80 egües, acompanyades d’una cinquantena de cries, comptant-hi pollins i vedells, han baixat de les pastures més altes d’Arcalís i la Coma a les herbes més baixes de la vall de Rialb. Són entre deu i 15 més que l’any passat, segons va apuntar Betriu. Actualment, a la parròquia hi ha set explotacions, entre bovines i equines, i tres més d’ovelles estabulades. El conseller d’Agricultura va assegurar que el relleu generacional al sector està assegurat, si més no a Ordino. “És gratificant de veure com els més joves acompanyen els pares en dies com aquest. Només tenim paraules d’agraïment per a les famílies que treballen per preservar el patrimoni i creuen en la ramaderia, la muntanya, Ordino i la preservació de l’entorn natural”, va remarcar el representant comunal.


La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va afirmar que el Govern té la voluntat que “es conservi el dinamisme del sector ramader a Ordino” i que aquest impuls “s’estengui a la resta de parròquies”. Per assolir aquests objectius, Calvó va recordar que el Consell General ha aprovat recentment, a proposta del Govern, la Llei per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramader i agrícola.


La ministra va assenyalar que aquest document fa realitat una de les demandes del sector: l’actualització automàtica de les ajudes. La mesura permetrà, segons Calvó, donar un cop de mà als ramaders en un moment en què han d’afrontar dificultats arran de l’encariment del preu de l’energia i dels aliments.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts