L'ampliació de l'abocador de la Rabassa és viable

La part nova de l’equipament podria acollir les mateixes tones que s’han dipositat fins ara a les instal·lacions

L'abocador de Beixalís.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, va informar ahir en declaracions al Diari que l’avantprojecte d’ampliació de l’abocador de terres de la Rabassa apunta que la proposta del comú lauredià per ajudar a solucionar el problema de la manca d’espais per llençar terres és viable. Majoral va rebre els resultats fa un mes. La previsió de la corporació és que Aurea, el despatx d’engi­nyeria a què va adjudicar-se al començament de març la redacció del projecte i la direcció d’obra per a l’ampliació de l’abocador, entregui l’informe definitiu al setembre.

El cònsol major lauredià està convençut que el projecte d’ampliació de les instal·lacions podrà encarrilar-se en els propers mesos. “No m’atreveixo a afirmar que hi ha una probabilitat del cent per cent que el projecte tiri endavant, però de moment tot apunta que sí que es podrà fer”, va afirmar. El mandatari va manifestar que només un factor imprevist en la fase d’estudis geotècnics previs a l’obra podria haver d’obligar el comú a aturar els treballs. L’avantprojecte detalla que l’ampliació de l’equipament podria fer-se en tres fases. A la primera s’intervendria en un espai a tocar de l’abocador actual. La segona i tercera fases consistirien pròpiament en l’ampliació. “El projecte, si finalment pot avançar, es farà per fases”, va detallar el cònsol major.

Segons va puntualitzar Majoral, la capacitat total de la part ampliada de l’abocador seria equivalent a la de la part ja existent. És a dir, d’unes 400.000 tones de terra. Actualment l’abocador de la Rabassa està aturat i té unes 40.000 tones per omplir, una xifra que equival al 10%, aproximadament, de la seva capacitat total.

El problema que afronten els constructors per la manca d’espais per llençar els residus de terres s’ha agreujat per l’impuls que viu el sector i per l’anunci del tancament, l’octubre vinent, de l’abocador de Beixalís, a la Massana.

Ara com ara la solució conjunta que hi han trobat els comuns, responsables, segons la llei, de gestionar aquests equipaments, és que l’abocador del Maià, al Pas de la Casa, sigui el substitut de Beixalís. Tot i això, caldrà trobar centres de transició on els constructors puguin dipositar les terres durant els mesos d’hivern, ja que en aquest període de l’any les instal·lacions han de tancar arran de les condicions meteorològiques.

tracking