La rehabilitació del viaducte de Doctor Vilanova costarà 1,9 milions

Durant les obres, que començaran al novembre i s’allargaran nou mesos, el tram es tancarà del tot a la circulació

Carrer Doctor Vilanova

Carrer Doctor Vilanova

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La rehabilitació del viaducte del carrer Doctor Vilanova costarà 1.909.205 euros. La xifra suposa un increment de poc més de mig milió respecte de la partida per a aquesta obra prevista en el pressupost per a l’exercici del 2022, d’un valor d’1.450.000 euros. Segons va apuntar la cònsol major, Conxita Marsol, ahir al migdia en sessió de consell de comú, l’encariment dels treballs s’explica sobretot per la pujada general dels preus dels materials per a la construcció.

Marsol va detallar que la rehabilitació del viaducte és una obra “urgent” arran del “deteriorament progressiu” de l’estructura, segons assenyalen els darrers informes sobre l’estat de les infraestructures de la parròquia. L’estat del pont, inaugurat el 1977, és desfavorable i necessita uns tractaments de formigó en el forjat d’entrebigat. Els treballs començaran pels volts del novembre i la previsió del comú és que s’allarguin nou mesos. En paral·lel, s’aprofitarà la intervenció per eixamplar la voravia del viaducte i fer-la més accessible tot eliminant les voreres esglaonades adjacents a l’edifici administratiu de Govern.

Durant el període d’obres el baixador que connecta la plaça Rebés amb la rotonda de Govern es tancarà completament a la circulació de vehicles i de vianants. La cònsol major va confirmar que el departament de Circulació del comú ja treballa en un pla de mobilitat per reduir l’impacte de les obres en el trànsit.

El projecte de reforç i reparació del viaducte del carrer Doctor Vilanova va licitar-se a començament d’any, però va quedar desert perquè l’única empresa que hi va presentar oferta no complia els requisits. Ahir se’n va aprovar l’adjudicació definitiva amb els vots a favor de la majoria i dels consellers de la minoria Dolors Carmona i Sergi González –la consellera Lídia Samarra, també de l’oposició, no va poder assistir a la sessió–. L’empresa encarregada de les obres és Cevalls SAU. Per finançar la diferència entre la partida reservada per a les obres i l’import adjudicat, ahir també va aprovar-se una ordinació de despesa plurianual per un valor de 509.205 euros. La despesa es farà efectiva a l’exercici del 2023, un cop hagin acabat les obres.

Els dos grups amb representació al comú consideren imprescindible tirar endavant les obres. Durant la sessió Marsol va informar que els tècnics van recomanar la reducció de la circulació al viaducte a un únic sentit en cas que no s’haguessin pogut fer les obres. De fet, la voravia dreta en sentit ascendent ja està tancada. Les baranes, va puntualitzar la cònsol major, són un dels elements de l’estructura més deteriorats.

Reforma integral

La rehabilitació del viaducte de Doctor Vilanova no és l’única intervenció que es farà en aquest carrer. El consell de comú també va aprovar ahir una transferència de crèdit de 150.000 euros per afrontar l’enderroc de l’edifici de l’antiga plaça de braus. La demolició de l’immoble permetrà iniciar els treballs d’eixamplament del vial perquè tingui tres carrils en el tram comprès entre el carrer Prat de la Creu i l’avinguda Tarragona. L’objectiu de la corporació és que la reforma del carrer potenciï una de les principals portes d’entrada a Andorra la Vella i d’accés a la part alta de l’avinguda Meritxell i el centre històric de la parròquia.

Els consellers, a més, van acordar arrendar a la propietat privada i per un període de dos anys la parcel·la de 7.679 metres quadrats on s’alça l’edifici de la plaça de braus. Durant la pandèmia l’espai ha acollit el centre nacional de vacunació i magatzems comunals. Un cop s’enderroqui l’edifici l’espai s’habilitarà com a aparcament públic.

En la roda de premsa posterior al consell de comú, Marsol va apuntar que la zona de Prada Casadet podria acollir en el futur un edifici projectat pel Govern. La cònsol major no en va voler donar més detalls perquè la proposta de l’executiu encara està a les beceroles.

+

Madriu

El consell de comú va donar llum verd a l’ordinació de prohibició de l’accés rodat al territori indivís i d’administració conjunta d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany a la vall del Madriu-Perafita-Claror. El document és fruit de l’acord entre el comú de la capital i el d’Escaldes-Engordany per evitar la judicialització de les discrepàncies entre corporacions pels límits territorials al Madriu.

Cost de l’energia

En la mateixa sessió van aprovar-se diverses transferències de crèdit per un import total de 313.000 euros. Aquests diners, segons va detallar el cònsol menor i conseller de Finances i Serveis Públics, David Astrié, serviran per finançar l’increment de les despeses del comú arran de l’encariment de l’energia elèctrica i del gasoli.

Escultura

El comú adquirirà una escultura valorada en 75.000 euros per commemorar el 55è aniversari de l’agermanament entre Andorra la Vella i la localitat tarragonina de Valls. L’obra s’instal·larà a la plaça Vinyes i s’inaugurarà dissabte a la tarda en el marc de la festa major d’Andorra la Vella.

Instruments musicals

El consell de comú va aprovar un suplement de crèdit de 21.500 euros per ampliar el banc d’instruments de l’Institut de Música, una iniciativa de la corporació per garantir que tots els nens i nenes de la parròquia tenen accés a l’educació musical.

Plaça dels bombers

L’espai que havia ocupat l’antiga caserna del cos d’extinció d’incendis a tocar de l’avinguda Meritxell es dirà plaça dels Bombers, va anunciar Marsol en informar sobre una addenda a un conveni entre el comú i Andorra Telecom.

Vista del viaducte de Doctor Vilanova des de la passarel·la Rosa Ferrer.

tracking