creixement urbanístic

Una promotora compra el Prat Gran d'Ordino per fer-hi xalets

Els propietaris imposen una clàusula que obliga a fer una parcel·lació que només permeti edificar un màxim de 70 habitatges unifamiliars

El terreny del Prat Gran de la parròquia d'Ordino.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat l’acord unànime de tots els grups representats al comú d’Ordino de fer canvis al pla d’urbanisme (POUM) per evitar un creixement urbanístic que malmetria la parròquia, els projectes que ja s’han tramitat no poden ser aturats. És el cas del Prat Gran -una gran superfície verda entre la Querola i l’antiga pizzeria, que els propietaris acaben de vendre a una empresa perquè sigui urbanitzada.

Es tracta d’un terreny molt gran que podria acollir un nombre important d’edificacions en alçada i suposar un gran negoci per als promotors immobiliaris. El cònsol ordinenc, Josep Àngel Mortés, va confirmar l’operació al Diari, tot i que va assegurar que desconeixia exactament quines són les intencions dels nous propietaris. Segons ha pogut saber aquest rotatiu, la família Riba ha imposat una clàusula en el contracte per evitar que s’hi facin blocs de pisos i que el terreny es divideixi en 70 parcel·les per a cases o xalets, reduint d’aquesta manera l’impacte visual. Sense aquesta exigència, els Riba no haurien tancat la venda, la qual, segons algunes fonts, ha representat uns 40 milions d’euros. La signatura de l’operació va tenir lloc la setmana passada.

El Prat Gran es troba situat a la carretera del Coll d’Ordino, exactament sota del conjunt residencial La Querola, de l’arquitecte Jean Nouvel.

La intenció de fer aquesta promoció en una zona privilegiada d’Ordino arriba en plena febre constructora i en ple debat sobre els límits que s’han de posar a la parròquia per no destrossar un entorn que és l’enveja d’Andorra.

Precisament dimarts passat el comú va aprovar, amb el suport de tots els grups, la modificació de la normativa per posar fre al significatiu creixement urbanístic previst per als propers anys, que si es materialitzés al cent per cent suposaria créixer fins a una població superior a 12.000 habitants.

Les modificacions que s’introduiran a l’actual regulació urbanística, que busquen que hi hagi “menys edificabilitat”, han de permetre, segons va explicar Mortés, que no s’arribi a aquesta xifra teòrica. Es tracta, segons va afegir el cònsol major, de “construir menys per assolir la sostenibilitat i mantenir l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i el patrimoni natural”. Entre les accions engegades destaquen la reducció de la dimensió màxima de l’edificació i de l’alçada dels edificis. Tanmateix, els projectes urbanístics ja tramitats a la corporació es regeixen per la normativa actual.

L'INFORME

-Metres quadrats

En els darrers dos anys s'han materialitzat 44.990,42 m2 en construccions a Ordino i els nous plans aprovats inclouen fins a 385.628,82 m2.

-Criteris ambientals

L'estudi del comú conclou que és fonamental incorporar criteris ambientals i socials en el desenvolupament urbanístic de la parròquia.

-Pensant en el futur

L’equip de Govern apunta que el full de ruta va més enllà del mandat, ja que es treballa pel futur i per preservar un llegat per a les noves generacions.

tracking