Tirolina, miradors i cabanes a les pardines

La idea vencedora aglutina activitats de lleure, atraccions com ara miradors o una passarel·la suspesa de vidre i també cabanes per pernoctar

Tirolina, miradors i cabanes a les pardines

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Encamp EcoParc és la proposta que ha guanyat el concurs d’idees per revitalitzar les Pardines i la banda encampadana del llac d’Engolasters. Un projecte guardonat amb 12.000 euros que aglutina un ventall ampli de propostes per a tots els públics, i que van des d’activitats de lleure de tipus aventura (una tirolina, unes càpsules de vidre que funcionen a pedals) fins a atraccions per potenciar el valor paisatgístic de la zona (torres mirador, una passarel·la suspesa de vidre que passaria per l’exterior del túnel actual o il·luminació al llac), o inclús una proposta per pernoctar amb cabanes a sobre dels arbres a la zona on hi ha la carbonera. El projecte és una proposta conjunta de tres empreses, KX arquitectura, Summit advisors i Event 3.0 i, segons va explicar Sebastià Vidal, portaveu dels guanyadors, el càlcul que van fer a final del 2021, quan tancaven el treball, és que tirar-ho tot endavant suposaria una inversió de 10,5 milions d’euros. No obstant això, va admetre que “avui dia la xifra possiblement haurà quedat obsoleta” per factors com el cost dels materials de la construcció. A més, va indicar que el projecte “està pensat perquè tot es pugui fer de manera independent”.

De fet, un cop lliurats els premis del concurs d’idees, el pas següent és el treball sobre la iniciativa guanyadora. El conseller de Turisme i Reactivació Econòmica, Nino Marot, va destacar, de la proposta vencedora, que era la que més s’ajustava a l’entorn i exigències mediambientals i també en l’àmbit financer i que, a més, “és molt important que és un projecte per a tothom, adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, a famílies, a qui busca més aventures. Ens agrada que qualsevol àmbit d’edat pugui venir a passar-s’ho bé”. Però va precisar que s’ha d’acabar d’estudiar bé per definir què serà finalment el que es posarà a concessió.

Execució i gestió

Marot va assenyalar que s’han de mirar possibles “limitacions” a algunes de les idees proposades i implicacions com ara les urbanístiques. Va evitar donar un calendari però sí que va avançar que el que voldrien és impulsar la concessió “abans de final de mandat”. Perquè el tercer pas després d’acabar de definir el futur de les Pardines i dels entorns del llac d’Engolasters és treure a concurs la concessió perquè una empresa executi i gestioni la zona. Tot s’ha d’analitzar però el que sí que va avançar el conseller que podria succeir és que l’accés a la zona esdevingui de pagament si és que es vol fer alguna de les activitats proposades. Al camí es mantindria el pas lliure.

La proposta guanyadora no fa una referència explícita al projecte que fa anys que està sobre la taula d’un accés via telefèric des del centre d’Encamp fins a les Pardines. De fet, va recordar Vidal, “esmentem l’enllaç hipotètic però no ho hem treballat, tampoc estava inclòs al plec de bases”. El giny, però, és una qüestió que segueix a la llista de futurs de la majoria comunal. “El que volem és que el conjunt de les Pardines-Engolasters pugui ser un pol d’interès per a tothom i també a través d’una altra fase que vindrà després, la del telecabina”, va apuntar el conseller de Turisme i Reactivació Econòmica. Serà, però, de cara al proper mandat.

Cinc propostes

El concurs d’idees va rebre un total de cinc propostes, però una va quedar descartada perquè no complia al cent per cent el plec de bases. De les quatre restants, una era una proposta ciutadana que tampoc no complia els requisits exigits al plec de bases però que va ser guardonada amb un accèssit de 500 euros en reconeixement a la implicació en un projecte públic. El segon i tercer premi van ser per a Interconnexió Turística Encamp Pardines (Enric Martínez Sala de Pas Grau Internacional SA) i Park Natura (Naiara Galdós).

EL FUTUR

Oferta diversa

Encamp EcoParc aglutina una oferta diversa dirigida a tots els públics i també adaptada a persones amb mobilitat reduïda.

Proposta definitiva

El comú treballarà ara amb els guanyadors la proposta definitiva per impulsar el següent pas, que és la concessió perquè una empresa executi el projecte.

Pagament

El conseller de Turisme va indicar que el futur de la zona podria implicar fer de pagament l’accés a atraccions però que el camí seguiria sent d’accés lliure.

Els guanyadors del concurs d'idees amb els cònsols encampadans i el conseller de Turisme.

tracking