El comú d'Encamp rebaixa el preu per abocar terra al Maià

La corporació unifica a la baixa les tarifes vigents fins ara per ajudar el sector davant de l’anunci del tancament de l’equipament de Beixalís

L'abocador del Maià.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell de comú d’Encamp va aprovar per unanimitat ahir a primera hora de la tarda, en una sessió que va tenir lloc a la sala d’actes del centre esportiu del Pas de la Casa, que el preu per abocar cada tona de terra a l’abocador del Maià sigui de 4,5 euros. Fins ara la tarifa variava en funció de la quantitat abocada. Segons l’ordinació de preus públics encara vigent –la modificació aprovada ahir entrarà en vigor la setmana vinent, un cop s’hagi aprovat al BOPA–, per abocar fins a 10.000 metres cúbics al Maià s’han de pagar 7,5 euros per tona, mentre que el preu és de 6,5 euros si la quantitat se situa entre els 10.000 i els 200.000 metres cúbics i baixa a 4,5 euros a partir dels 200.000 metres cúbics.

La cònsol major, Laura Mas, va explicar en la roda de premsa posterior al consell de comú que la mesura s’ha pres per ajudar el sector de la construcció en un moment en què algunes obres podrien haver-se d’aturar arran de la manca d’espais per abocar la runa, tal com ha alertat el sector en diverses ocasions. “Es tracta d’un cost a la baixa per afavorir les obres, sobretot les que fan les empreses més petites, que no traslladen grans quantitats de material. Aquest és el compromís que hem adquirit amb el sector. Volem evitar que els preus, especialment els de l’obra pública, es vegin incrementats pels costos de l’abocament”, va afirmar la mandatària.

Cal recordar que l’abocador de Beixalís tancarà a l’octubre, segons les previsions del comú de la Massana, i que totes les tones que s’hi llençaran al llarg d’aquests mesos ja han estat adjudicades. Mentrestant, el comú de Sant Julià de Lòria treballa per ampliar l’abocador de la Rabassa. La corporació va encarregar fa uns mesos un informe per avaluar la viabilitat tècnica i econòmica de construir l’equipament i molt probablement la decisió sobre el futur de les instal·lacions es prendrà abans del començament de la tardor.

D’altra banda, Mas va apuntar que en les darreres reunions entre els comuns, el Govern i l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) s’ha posat sobre la taula la possibilitat de crear “centres de transició” que serveixin per dipositar-hi els residus de les obres mentre no es trobi una alternativa a l’abocador de Beixalís i durant els mesos en què l’abocador del Maià no pot obrir arran de les condicions meteorològiques. “Aquests centres de transició permetrien emmagatzemar la runa fins que es pogués traslladar al Maià”, va detallar Mas.

El comú també s’ha compromès, tant amb la resta d’administracions com amb l’Acoda, a ampliar el temps de funcionament de l’abocador del Maià. La proposta del comú és obrir les instal·lacions abans i no tancar-les fins ben entrada la tardor, sempre que ho permetin les condicions meteorològiques.

MÉS

-Construcció

Els promotors que entrin un projecte de més de 15.000 metres quadrats de superfície disposaran d’un màxim de 12 anys per acabar les obres.

-Cramea

Les obres de construcció del vial que donarà accés al Cramea començaran al juliol i costaran poc menys d’1,5 milions d’euros.

-Difusió dels consells

A partir de la tardor els consells de comú s’emetran en directe i es podran consultar en diferit al web del comú, segons va anunciar Mas.

-La pòlissa, renovada

El comú renovarà la pòlissa de crèdit subscrita amb les entitats financeres per un valor de set milions d’euros i el termini d’un any.

tracking