accés rodat

Marsol critica la “unilateralitat” d'Escaldes al Madriu

La cònsol major afirma que la decisió afecta l’esperit de “col·laboració i unitat” entre els comuns amb terrenys a la vall

Les bordes del nucli de Ràmio.COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va lamentar ahir al migdia en declaracions a la premsa que el comú d’Escaldes-Engordany aprovés de manera “unilateral” dimecres de la setmana passada, 8 de juny, una ordinació per prohibir l’accés rodat a la zona d’administració única de la corporació a la vall del Madriu-Perafita-Claror. “A mi no m’agraden aquestes maneres d’actuar. Legalment ho pot fer perquè és una zona d’administració única del comú d’Escaldes, però cal recordar que hi havia una voluntat clara dels quatre comuns de fer-ho tots junts”, va afirmar. La màxima responsable del comú de la capital va apuntar que la decisió d’Escaldes afecta l’esperit de “col·laboració i unitat” entre els quatre comuns amb terrenys al paratge natural. És a dir, Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.

El bloqueig escaldenc de l’ordinació reguladora de la vall del Madriu-Perafita-Claror –el document no pot entrar en vigor fins que no tingui el vistiplau dels quatre comuns amb representació a la comissió de gestió– ha forçat a revisar la normativa comunal de Sant Julià de Lòria sobre l’accés rodat a l’entorn rural. L’existència d’una excepció en l’ordinació laurediana per a l’entorn del Madriu i la manca d’una norma conjunta per als quatre comuns ha generat un buit legal que impedeix al comú de protegir efectivament la part de la vall que li correspon de gestionar.

Davant de la possibilitat que el comú lauredià resolgui el problema d’una manera unilateral –la voluntat del cònsol major, Josep Majoral, és que la decisió no contradigui explícitament el principi de gestió conjunta de la vall–, Marsol va apuntar que ara “segurament s’hauran de prendre mesures igual que les han pres els altres comuns” per protegir la vall. Tot i això, la cònsol major va remarcar que és “trist” que aquestes decisions “no s’hagin pogut prendre de manera conjunta”.

Finalment, i amb referència a l’informe tramès pel comú d’Escaldes-Engordany a les corporacions amb representació a la comissió de gestió, amb els dubtes i esmenes sobre l’ordinació del Madriu, Marsol va assegurar que “no són les maneres de fer”. La cònsol major de la capital va remarcar, en aquest sentit, que no són la resta de comuns els que estan bloquejant l’aprovació i entrada en vigor de l’ordinació del Madriu. “El bloqueig ha vingut per part d’Escaldes. És un fet que em sap greu”, va afirmar la mandatària.

Pel que fa a les zones administrades per més d’un comú alhora, Marsol va recordar que “en cap cas” previst per la llei les corporacions poden prendre-hi decisions unilaterals.

tracking