x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Escaldes-Engordany

El cost final del projecte Caldes podria enfilar-se fins a cinc milions

La instal·lació de l’artista Javier Balmaseda és un homenatge a l’aigua termal, font del creixement econòmic de la parròquia
Presentació del projecte Caldes

Presentació del projecte Caldes

Presentació del projecte Caldes

Comú d'Escaldes
El cost del projecte Caldes pot enfilar-se als 5 milions

El cost del projecte Caldes pot enfilar-se als 5 milions

El cost del projecte Caldes pot enfilar-se als 5 milions

Vista de la instal·lació des de l'altra banda del riu.

Vista de la instal·lació des de l'altra banda del riu.

Vista de la instal·lació des de l'altra banda del riu.

COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY
Actualitzada 17/06/2022 a les 11:41
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va apuntar ahir al migdia en roda de premsa que “tot i que es fa difícil de preveure”, el cost final de la instal·lació artisticourbanística L’aigua i la forma, del creador cubà resident a Andorra Javier Balmaseda –eix central del projecte Caldes–, podria enfilar-se fins a cinc milions d’euros, dos més dels previstos en el pressupost inicial. Gili va confirmar que el plec de bases del projecte sortirà a concurs “aquesta setmana o la que ve” i que els treballs començaran, si no hi ha cap imprevist d’última hora, al setembre i s’allargaran un any. Si es compleix aquesta previsió, doncs, Gili podria inaugurar l’obra abans del final de mandat.

El projecte Caldes té com a objectiu transformar la zona històrica d’Escaldes, avui relegada a un segon pla arran de la puixança comercial de la resta de barris de la parròquia, en un pol d’atracció de visitants, locals i estrangers, i de noves oportunitats econòmiques. “La part alta d’Escaldes és un espai amb un potencial comercial i turístic molt important. Esperem que el projecte Caldes incentivi l’obertura de nous comerços”, va destacar Gili.

HOMENATGE AL TERMALISME
L’obra de Balmaseda té com a eix vertebrador l’aigua termal. L’artista va recordar en roda de premsa que el termalisme és l’activitat al voltant del qual va desenvolupar-se, a partir de mitjan segle XIX, la indústria turística moderna de la parròquia i, gràcies a aquest primer impuls, la del conjunt del país.


L’inici del recorregut que dibuixa la instal·lació creada per Balmaseda comença a la placeta del Madriu, al costat de l’hotel Carlemany. En aquest espai s’hi alçarà una escultura-font de set metres d’altura feta amb banyeres, tubs i aixetes inspirada en l’estètica de principi de segle XX, marcada pels estils art-déco, industrial i modernista. “L’aigua termal és l’origen, l’essència d’on surt l’abundància de la parròquia. És per això que les banyeres sobreïxen d’aigua i des d’aquí es desenvolupa tota l’obra cap a l’infinit”, va explicar Blamaseda en roda de premsa.


A través del fil conductor de l’aigua l’obra s’expandeix fins al pont d’Engordany, passant per la font del Roc del Metge, la plaça dels Safarejos i el passeig del riu. Una xarxa de canalitzacions, proveïda d’aixetes de bronze i d’uns safaretjos en forma de cascada, baixarà fins a la plaça Santa Anna. També hi haurà basses d’aigua calenta, amb què els visitants podran interactuar.


Els treballs inclouen, a més, la instal·lació d’un paviment nou, la remodelació de la part baixa de l’Espai Caldes i la millora dels accessos a la zona dels horts d’Ensucaranes. A fi de maximitzar la seguretat a la zona, sobretot per als vianants, s’hi reduirà la velocitat màxima permesa als vehicles. De nit els principals elements de l’espai es reforçaran amb la il·luminació. La llum també servirà per posar en valor els ponts històrics d’Engordany i de la Tosca, que es rehabilitaran en paral·lel a la transformació de la part alta d’Escaldes en una obra d’art a l’aire lliure. “Creiem en el triangle format per Caldea, el Madriu i Caldes. El projecte Caldes no tan sols és de la parròquia, sinó del conjunt del país”, va afirmar Gili.
  • #50 Faraònic?
    (19/06/22 21:11)

    I ningú titlla de faraònic aquest projecte? O és un apel•latiu reservat a Conxita Marsol? 

    Respondre
  • #49 Ramon
    (18/06/22 07:18)

    No tinc paraules, en quin món viu vostè?

    Respondre
  • #48 Marc
    (17/06/22 23:30)

    Gili algun diari ja ha retirat la notícia…. Q tens por? Q no et fartes de fer el ridícul? Com ho tens per dimitir demà?

    Respondre
  • #47 Eva
    (17/06/22 21:06)

    Algu sap la definicio de democracia?? I dictadura?? I pobreza??

    Respondre
  • #46 Lluis
    (17/06/22 19:31)

    Sra gili això va en serio? Es una broma de ml gust? Està agafan exemple en els antics política? Ens ha enganyat tot aquest temps? Està mal aconsellada? Però com pot dormir per les nits si no fa allò que deia? Mo es millor que dimiteixi?

    Respondre
  • #45 No a la deixalleria caldes
    (17/06/22 19:16)

    Siusplau que algú monti un change.org per aturar aquesta aberracio. 

    Respondre
  • #44 Limitació mental
    (17/06/22 18:42)

    Primer, el pont tibetà, ara aquesta bestiesa...
    Què els passa als polítics?
    Són incapaços d'imaginar projectes realment innovadors més enllà del turisme?

    Respondre
  • #43 Andreu
    (17/06/22 18:18)

  • #42 Antonio
    (17/06/22 17:37)

    A la deixalleria de metalls hi ha escultures més maques i no cal gastar 5000000 pot passar la deixalleria a part alta pensi Sr Gili que vostè és politica

    Respondre
  • #41 Joan
    (17/06/22 17:24)

    Sr. GILI DONI ELS DINERS A UNA ONG SERVIRÀ MOLTS MÉS LA GENT PASA MOLRA GANA RAONI UNA MICA ENCARA QUE SIGUI POLITICA

    Respondre
Veure’n més
50
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts