Escaldes-Engordany

Gili acusa els altres comuns del bloqueig de l'ordinació de la vall del Madriu

La cònsol major assegura que Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria encara no s’han posicionat sobre les seves demandes

Trasllat de material amb helicòpter a la borda de RàmioCOMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va reiterar ahir al migdia en declaracions a la premsa que l’avenç de les negociacions sobre l’ordinació que ha de regular la vall del Madriu-Perafita-Claror depèn de la resta de comuns amb representació a la comissió de gestió del paratge protegit. És a dir, dels governs comunals d’Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. Gili va afirmar que aquests comuns “encara no s’han posicionat en relació amb les demandes que els vam fer” i que, per tant, “qui s’ha tancat en banda no és Escaldes”. Tot i que va presentar-se fa més d’un any, l’ordinació no ha entrat en vigor perquè Gili s’ha negat a sotmetre-la a votació en consell de comú.

La cònsol major va recordar que va fer arribar una carta als comuns en què assenyala, entre altres coses, que l’ordinació reguladora del Madriu és “ambígua”, ja que “pot donar a entendre que la comissió de gestió se situa per sobre de la jurisdicció dels comuns sobre els seus territoris a la vall”. Gili va assegurar que està “oberta” a parlar amb els comuns per arribar a un acord sobre l’ordinació, però va lamentar que ningú s’hi hagi posat en contacte per tractar les demandes d’Escaldes-Engordany i per comunicar-li quan es faran les properes reunions de la comissió de gestió. “Nosaltres sempre hem tingut una bona disposició a parlar amb la resta d’actors implicats”, va afirmar. En les darreres setmanes el president de la comissió i cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha insinuat en declaracions a la premsa que podrien avançar-se uns mesos. La propera trobada oficial està programada per a la tardor.

Estratègia d'accès

Gili va recalcar, com ja havia fet , que la Unesco “reconeix el patrimoni de la vall i estableix una estratègia d’accés” que permeti protegir-lo i difondre’l, però que “en cap cas no es posa en el model de gestió territorial ni treu competències als comuns”. La cònsol major va destacar, en aquest sentit, que el comú d’Escaldes-Engordany ja ha aprovat l’estratègia per regular l’accés rodat als terrenys d’administarció única de la parròquia a la vall. L’ordinació que prohibeix el trànsit rodat en aquest espai va aprovar-se el dimecres 8 de juny per unanimitat. L’acció ha estat criticada per Majoral amb l’argument que “buida de contingut” el principi de gestió conjunta de la vall.

Gili, per la seva banda, va asseverar que Escaldes-Engordany és “sobirana” per prendre les decisions que consideri adequades dins del territori de la seva jurisdicció, “sempre”, això sí, “dins dels límits de l’ordenament jurídic”.

Preguntada per l’abast que considera que ha de tenir la cooperació intercomunal al Madriu en el marc de la comissió de gestió, Gili va respondre que en aquest fòrum “s’hi pot parlar de moltes coses, sobretot de la gestió de les zones administrades per més d’un comú”.

Finalment, Gili va reivindicar la feina del comú d’Escaldes-Engordany per protegir i donar a conèixer la vall, i va posar d’exemple la rehabilitació de la borda de Ràmio.

TRASLLAT DE MATERIAL AMB HELICÒPTER A LA BORDA DE RÀMIO

Un helicòpter contractat pel comú va traslladar ahir material necessari per a la borda de Ràmio per impulsar-hi tots els projectes planificats per la corporació. El comú vol transformar aquest espai en el centre neuràlgic per difondre el patrimoni natural i cultural de la vall del Madriu-Perafita-Claror.

tracking